CHP, TBMM Kadına Yönelik Şiddet Komisyonu'ndan çekildi

CHP, TBMM Kadına Yönelik Şiddet Komisyonu'ndan çekildi
TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu'ndan CHP'li üyeler çekilme kararı aldı. CHP, komisyona dair 'alternatif rapor' hazırlayacak.

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının hemen öncesinde 9 Mart’ta kurulan ve tartışmalarla çalışmalarına başlayan TBMM Kadına Karşı Şiddet Araştırma Komisyonu’ndan Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) seçilen 4 üye, dün yaptıkları açıklamayla çekildiklerini duyurdu. Meclis’te kadına yönelik şiddetin tüm yönleriyle araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması için kurulan Komisyon, 19 üyeden oluştu. AKP, MHP, HDP, CHP ve İYİ Parti’den üyelerin yer aldığı Komisyon’da CHP’nin çekilmesiyle üye sayısı 15’e düşerken, komisyonda kalan muhalefet partilerinin sayısı 3 oldu.

‘ŞÜPHEYLE BAKTIK’

Her gün kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin yaşandığını belirten CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, CHP olarak her fırsatta bu şiddetin önlenmesi için araştırma komisyonu kurulmasını teklif ettiklerini dile getirdi. Ancak taleplerinin AKP-MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Taşçıer, en son "Cumhur İttifakı" tarafından getirilen bu teklife destek sunduklarını ve bunun neticesinde Meclis’te komisyonun kurulduğunu söyledi. 

Kurulduktan sonra sözleşmeden çekilmenin komisyona dair şüphe yarattığını vurgulayan Taşçıer, "Acaba bu komisyon İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi meşrulaştırmak için mi kuruldu? diye şüphe ettik. Bu düşüncemizi komisyonun ilk toplantısında dile getirdik. Ancak her şeye rağmen iyi niyetimizi koruduk, kadına yönelik şiddete partiler üstü bakmalarını umut ettiğimizi, bu hem kadına yönelik şiddet sorununun çözümü hem de sözleşmeden çekilmeden geri adım atılması noktasında bir tutum olacağını umut ettik. Ama süreç içerisinde hem komisyon başkanının tutumu, bizi konuşturmaması, müzakere ortamına  müsaade  etmeme yönünde davranışı, gelen konukların suçu teşvik edici görüşleri bu komisyonda dinlenmemeliydi" dedi.

EŞİTLİĞE İNANMAYANLAR ÇAĞRILDI

Taşçıer, komisyondan çekilme gerekçelerini ise şöyle sıraladı: "15 yaştaki çocukların evlenmesini savunan, kadına yönelik şiddeti normalleştiren, kadının affetmesini sağlayan aile arabuluculuğu, çok evliliği savunan Akit Gazetesi’nin çağırılması kabul edilebilir bir şey değil. Anti demokratik bir tutumla karşı karşıya kalınca, bu komisyonda durmanın bir anlamı olmadığını düşündük ve çekildik. Elbette ki komisyonda farklı görüşler dinlenebilir. Ama çok evliliği savunan, kadın erkek eşitliğine inanmayan kişiler bu komisyona çağırılmamalı ve dinlenmemeliydi. En büyük üzüntümüz ise bunlara Cumhur İttifakı’ndan itiraz yükselmemesi oldu. Konuşma sürelerimiz 3 dakikayla sınırlandırıldı. Aile Bakanı sorularımız için, ‘ben hepsini cevaplamak istiyorum’ dediği halde, komisyon başkanı ‘isterseniz yazılı olarak da cevaplayabilirsiniz’ dedi. Biz zaten yazılı olarak isteseydik yazılı olarak sorularımızı sorardık. Sözlerimizin her fırsatta kesildiği bir ortamda bir sonuç çıkmayacağını görünce durmanın anlamlı olmadığını düşündük."

‘ALTERNATİF RAPOR’ HAZIRLANACAK

Komisyona dair "alternatif bir rapor" hazırlayacaklarını aktaran Taşçıer, üyeleri tarafından hazırlanacak raporun hazırlanma sürecine CHP’li diğer kadın milletvekillerinin de dahil edileceğini belirtti. 

Rapor, hem kadına yönelik şiddet, hem de komisyonun tavrına karşı bir "tutum belgesi" niteliğinde olup, komisyona dair alternatif bir rapor olacak. Raporun önümüzdeki günlerde açıklanması planlanıyor. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar