CHP ve İYİ Parti'den ABD'ye yaptırım tepkisi: Müttefikliğe yakışmaz

CHP ve İYİ Parti'den  ABD'ye yaptırım tepkisi: Müttefikliğe yakışmaz
ABD'nin yaptırım kararına iki muhalefet partisi verdiği tepkide ABD ve Türkiye'nin müttefik olduğunu hatırlattı.

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulamasına CHP ve İYİ Parti'den tepki geldi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Ne müttefikliğe yakışır, ne de Türkiye ile ABD arasındaki dostluğa katkıda bulunur" ifadelerini kullanırken, CHP'li Ünal Çeviköz, "ABD'nin yaptırım uygulama kararı almasını derin bir endişeyle karşılıyor ve bu kararı şiddetle kınıyoruz" dedi.

‘MÜTTEFİKLİĞE YAKIŞMAZ’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin meselelerine karşı gösterilen vurdumduymazlığın, canı sıkıldığında yaptırıma başvuran bir şımarıklıkla taçlandırılması; ne müttefikliğe yakışır, ne de Türkiye ile ABD arasındaki dostluğa katkıda bulunur. Ne var ki gün gelir; iyi ikili ilişkiler her ülkeye lazım olur."

CHP: YAPTIRIM ADIMINI ASLA KABUL ETMEMEKTEYİZ

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, sosyal medya hesabından, "Ülkemizin Rusya'dan S-400 füze sistemi alımına ilişkin olarak ABD'nin yaptırım uygulama (CAATSA 231) kararı almasını derin bir endişeyle karşılıyor ve bu kararı şiddetle kınıyoruz" diyen Çeviköz, "Söz konusu yaptırımların nedeni olan S-400'lerin alımı, Türkiye'nin egemen kararıdır; o nedenle yaptırım adımını asla kabul etmemekteyiz" ifadelerini kullandı.

Çeviköz, açıklamasına şöyle devam etti: "NATO'nun en önemli ülkelerinden biri olan ülkemizin savunmasını güçlendirmek için attığı adımların, içinde bulunduğumuz ittifakın da güçlendirilmesi için düşünülen bir tedbir olarak değerlendirilmesi beklenirdi. Türkiye S-400 sistemini satın almak zorunda kalmış ve tercihini de bu yönde kullanmıştır. Şimdi yapılması gereken 2,5 milyar dolarlık yatırım yapılan bu sistemin en kısa zamanda kullanılır hale getirilmesidir."

"Türkiye'nin savunma sanayiine yönelik olarak alınan kararlar ise sadece Türkiye'yi etkilemekle kalmayacak, NATO'nun stratejik savunma yeteneklerine de olumsuz etkide bulunacak niteliktedir. Dolayısıyla bu karar, Türkiye özelinde, tüm NATO ülkelerini de ilgilendirmektedir" diyen Çeviköz, "ABD yönetimi, Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından 1975 yılında Türkiye'ye 3 yıl boyunca uyguladığı silah ambargosunun ardından 40 yıldır bu yola başvurmamıştır. Böyle bir yaptırım kararı almak yerine meselenin çözümü için diyalog yoluyla bir arayış içinde olması beklenirdi. CHP olarak, bu krizin aşılması yönünde gösterilecek her türlü çabayı destekleyeceğimiz bildiriyoruz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar