CHP ve İYİ Parti'nin AKPM Türk Grubu üyeleri, AKP'li Başkan Yıldız'ın istifasını istedi

CHP ve İYİ Parti'nin AKPM Türk Grubu üyeleri, AKP'li Başkan Yıldız'ın istifasını istedi
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılması üzerine, AKPM Türk Grubu CHP ve İYİ Partili Üyeleri ortak açıklama yaptı.

ARTI GERÇEK- Türkiye’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından bir tepki de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu’ndan geldi. CHP ve İYİ Parti’li üyeler AKPM Türk Grubu Başkanı ve Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız’ı istifaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa’ya aykırı bir karar aldığını söyleyen üyeler, "Sözleşmenin öngördüğü hakları ve tedbirleri yurttaşlarımız Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin vatandaşlarından daha az hak etmiyorlar" dedi.

‘MUHATAPLARIMIZI YANILTMIŞ BİR POLİTİKACI KONUMUNDA BULUNACAKSINIZ’

Yıldız’ın yabancı temsilcilere Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyeceğine ilişkin defalarca taahhütte bulunduğunu hatırlatan CHP ve İYİ Partili üyeler, "Avrupa Konseyi kapsamında katıldığınız toplantılarda Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasının yanlış olacağını ve Türkiye’nin Sözleşmede kalacağını birçok defa belirttiniz. Bizler de sizi bu görüşleriniz nedeniyle takdir ettik. Bugün gelinen aşamada Delegasyon Başkanlığı görevinden ayrılmanızın uygun olacağını düşünüyoruz. Aksi halde hem Delegasyon üyelerini hem de yabancı muhataplarımızı yanıltmış bir politikacı konumunda bulunacaksınız" ifadelerini kullandı.

Çekilme kararının Türkiye’deki gerilemenin göstergelerinden biri olduğunu vurgulayan üyeler, "Türkiye’nin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında yaşadığı büyük gerileme karşısında Milletvekilleri olarak suskun kalamayız. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı bu demokratik gerilemeden bağımsız değildir. Türkiye’yi evrensel değerlerden koparma girişiminin bir ileri adımıdır. Bu girişimlere karşı bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi belirtir, saygılar sunarız" dedi.

Öne Çıkanlar