Çiçek Kobane'nin avukatı: Yakalanma yasaya, soruşturma CMK'ya aykırı

Çiçek Kobane'nin avukatı: Yakalanma yasaya, soruşturma CMK'ya aykırı
Çiçek Kobane'nin avukatı, müvekkilini yaralayanların yargılanması gerekirken Kobane'nin cezalandırıldığını söyledi.

Türkiye'nin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdiği YPJ'li Çiçek Kobane'nin avukatı Hidayet Enmek, yakalama işleminin yasaya, soruşturmanın ise CMK'ya aykırı olduğuna dikkat çekti.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekatında kullanılan ve kendini "Suriye Mili Ordusu" (SMO) olarak adlandırılan cihatçı grup tarafından yaralı yakalanıp Urfa'ya getirilen YPJ üyesi Darzê Salih Temo'ya (Çiçek Kobane) 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

'YAKALANMA İŞLEMİ YASAYA AYKIRI'

Temo'nun avukatı Hidayet Enmek, yargılama sürecine ilişkin Mezopotamya Ajansı'ndan Emrullah Acar'a bilgi verdi.

Müvekkilinin Rakka doğumlu olduğunu ve Türkiye’deki kolluk güçleri tarafından gözaltına alınıp, tutuklanmadığını hatırlatan Enmek, Temo hakkında açılan dosyada yer alan tutanaklarda SMO tarafından gözaltına alınıp tutuklandığı bilgisinin mevcut olduğunu söyledi.

Enmek, "Bu SMO mensupları kimler? Kimlik bilgileri var mı? Hayır yok. Dosyada usulüne uygun bir gözaltı, yakalama işlemi yok. Yakalanma işlemi yasaya aykırı bir şekilde yapıldı" dedi.

'SORUŞTURMA CMK'YA AYKIRI'

 Yargılanma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 90’ıncı maddesi gereğince "Eğer bir yakalanma işlemi yapıldıysa, bu işlemi yapan kişilerin kim olduğunun" dosyaya eklenmesi gerektiğini hatırlatan Enmek, bu yöndeki taleplerinin mahkeme tarafından kabul edilmesine rağmen, söz konusu bilgilerin dosyaya eklenmediğini, yargılamanın eksik devam ettiğini söyledi.

Temo hakkında yürütülen soruşturmanın CMK’ya aykırı olduğunun altını çizen Enmek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisi Türkiye vatandaşı olmayan, yine Türkiye personelleri tarafından gözaltına alınmayan ve kendi ülkesindeyken gözaltına alınıp Türkiye’ye getirilen biri. Dolayısıyla CMK’ya göre gözaltı işlemlerinin esasları var ve bu esaslar müvekkilim için uygulanmadı ve bu şekliyle dosya bir iddianameye dönüştü."

İddianameye dönüşen soruşturmanın 'hukuken sakat' olduğunu söyleyen Enmek, "Sakat bir şekilde Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde davaya dönüştü. Dava sürecinde de bizim taleplerimiz oldu, ancak yine yukarıda değindiğimiz taleplerimiz yerine getirilmedi""dedi.

Enmek, müvekkili Temo’nun, "Ben SMO unsurları tarafından gözaltına alındım. Gözaltına alınmamdan önce elimde hiçbir şekilde silah yoktu. Üzerimde üniforma yoktu, sonradan giydirdiler, giymek zorunda bırakıldım. Teslim olduktan sonra sağ bacağıma iki tane kurşun sıkıldı" dediğini aktardı.

'YARALAYANLARIN YARGILANMASI GEREKİRKEN MÜVEKKİLİM YARGILANDI'

Dosyada çatışma yaşandığına dair bir tutanağında olmadığına vurgu yapan Enmek, "Buradan yola çıktığımızda müvekkilim SMO tarafından haksız, hukuksuz yere gözaltına alınıyor, sonra yaralanıyor. Aslında müvekkilimizi yaralayan kişilerin yargılanması gerekirken, müvekkilimiz yargılandı" dedi.

Daha sonra Temo hakkında hazırlanan mütalaada isnat edilen suça dair dosyada bir delilin olmadığını "Tanık bilgisi, ele geçirilen silah" şeklinde eklendiğini vurgulayan Enmek, "Dosyada ne bir tanık var, ne de gözaltına alınırken sözde yanında bulunan silah var. Ayrıca müvekkilimin elinde ateşli silahlı izine rastlanılmadı. TCK’nin 302’ye matuf bir bilgi de yok" diye belirtti.

AİHM'E TAŞINACAK

CMK ve TCK’ya uygun bir yargılama yapılmadığını ifade eden Enmek, şöyle devam etti:

"Aslında uluslararası hukuk bakımından değerlendirmeden önce zaten bizim hukukumuza uymuyor. Kendi ülkesinde kimler tarafından alınıp hudut karakoluna teslim edildiğini bilmeyen, niçin gözaltına alındığını da bilmeyen bir durum söz konusu. Zaten siz bu kişiyi yargılayamazsınız. Hangi hakla yargılayacaksınız?" Yargılamanın hem iç hem de uluslararası hukuk mercileri bakımından  sakat olduğunu dile getiren Enmek, bundan sonra izleyecekleri hukuk mücadelesini şu şekilde aktardı: "Temo ile ilgili verilen kararı bölge adliye mahkemesinde istinaf edeceğiz. Burada sonuç alamadığımız zaman Yargıtay’da temiz aşamasına başvuracağız, devamında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gideceğiz. AYM’de bireysel başvuruda sonuç alamadığımız zaman Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar bu süreci takip edeceğiz."

'TÜRKÇE BİLMİYOR, YARGILANDIĞI ÜLKEYE KARŞI FİİLİ BİR EYLEMİ YOK'

Enmek, Türkiye'deki cezaevlerinde Temo'nun durumunda olan yüzlerce kişi olduğuna da dikkat çekerek, "Bu dosya ile ilgili süreç işledikten sonra müvekkilimiz lehine bir karar verilirse diğer dosyalar içinde ön açıcı durum ortaya çıkacaktır. Onun için bu dosyaya hukuki anlamda büyük önem veriyoruz. Bütün hukuki süreci işletme noktasında kararlığımız var" dedi.

"Kendi ülkesinde yaşarken, kimler tarafından getirildiğini dahi bilmeden dilini bilmediği bir ülkede büyük yargılamalarla cezalandırılan kişiler için bütün toplumun duyarlı olmasını isteriz" diyen Enmek, "Bu kişiler Türkçe bilmemekte ve yargılandığı ülkeye karşı fiili hiçbir eylemi olmadığı halde cezaevlerinde tutulup, aileleri ile dahi görüştürülmemesi insani açıdan sonlandırılması gereken bir durum" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar