Çiftçilerden AKP’ye: Türkiye'de başka sorun yok mu da milletin cebindeki telefonlara laf ediyorlar?

Çiftçilerden AKP’ye: Türkiye'de başka sorun yok mu da milletin cebindeki telefonlara laf ediyorlar?
Ekonomik krize telefon örneği üzerinden isyan eden çiftçiler CHP’li vekile ‘Siz Ankara’ya gidince AK Partililere söyleyin. Onlara iki dönem oy verdim, oylarımı geri istiyorum’ dedi.

Aksaray’ın Yeliştepe beldesinde kendilerini ziyarete gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer’e sorunlarını anlatan çiftçiler, zamlara tepki göstererek "Türkiye'de başka sorun yok mu da milletin cebindeki telefonlara laf ediyorlar?" diye sordu. Çiftçiler, geçmiş dönemlerde AKP'ye verdikleri oyları geri isterken, yem fiyatlarındaki artışa isyan etti.

CHP’li Gürer, partisinin Aksaray il Başkanı Ali Abbas Ertürk ile birlikte gittiği Yeşiltepe'de çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Aksaraylı 65 yaşındaki çiftçi Hamza Oflaz, AKP’ye geçmiş dönemlerde oy verdiği için pişman olduğunu belirterek "Bizim neslimiz, babadan bu yana hep sağa oy verdi. İnanın böyle bir dönem, böyle bir devir görmedik. 6 çocuk babasıyım. 15 baş hayvanım vardı, 4 baş hayvanım kaldı. Bir tanesini de bugün satacağım. Sayın Milletvekili, siz Ankara’ya gidince AK Partililere söyleyin. Ben onlara iki dönem oy verdim. Oylarımı geri istiyorum" dedi.

‘TÜKETİCİ PAHALIYA ALIYOR, ARACILAR VE İTHALATÇILAR KAZANIYOR’

Sözcü'nün haberine göre Gürer'in Yeşiltepe ziyaretinde gübre ve yem fiyatlarındaki artıştan yakınan çitçi Oflaz, "Gübre alamadığım için tarlama atamadım. Yem fiyatları da aldı başını gidiyor. Geçen hafta 2 bin 200 liraya aldığım saman bugün 2 bin 500 lira olmuş. İçine arpa katmam da mümkün değil. Arpa fiyatları da 6 bin lirayı geçti. Yeterli yem veremediğim için de süt verimi azaldı. Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği çiğ süt fiyatlarını biz ancak 2 ay sonra alabiliyoruz. Raflarda ise zamlı tarife hemen uygulanıyor. Et ve süt üreten değil aracılar kazanıyor. Tüketici pahalıya alıyor. İthalatçılar ve aracılar kazanıyor. Köylü kazanamıyor. ‘Ben kazanıyorum' diyen köylü varsa getirin alnından öpeyim" şeklinde konuştu.

‘YEM FİYATLARI DÜŞMEDİKÇE ÇİFTÇİ KAZANAMAZ’

Yem fiyatlarının makul olduğu dönemlerde süt koymaya kap bulamadığını anlatan Oflaz, "Şimdi yemin torbası 350 lira oldu, sen istersin sütün litresini 20 lira yap, yine kazanamazsın. Yem fiyatlarını düşürmedikçe çiftçi kazanamaz" dedi.

‘GEBE OLAN İNEĞİ CANLI CANLI KESİME GÖTÜRDÜLER’

CHP Milletvekili Gürer'in Yeşiltepe ziyaretinde süt ineklerini mecburiyetten kesime göndermek zorunda kalan üreticilerin yaşadığı sorunlar da anlatıldı. Çiftçi Oflaz, şahit olduğu bir olayı anlatırken. "Kendi gözümle gördüm. Gebe olan süt ineğini canlı canlı kesime götürdüler. İnek kesilirken buzağı da karnından canlı canlı çıktı" dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise benzer bir olayı bir çiftçinin kendisine gönderdiği videoda gördüğünü belirterek, "Çok üzüldüğüm için bu video görüntüsünü kamuoyu ile paylaşmadım ama çiftçi, kalan 20 ineğine bakabilmek için gebe olan bir ineğine kesime gönderiyor ve gebe inek kesiliyor" diye konuştu.

CHP’Lİ VEKİL: TARIMIN SİYASETİ OLMAZ

CHP Milletvekili Gürer ise tarımın siyasetinin olmayacağını belirterek, "Çiftçilerin durumlarını yerinde tespit etmek için geldiğimiz yerlerde genelde vatandaşlarımıza hangi siyasi görüşte olup olmadığını sormuyoruz. Onların dertlerini dinliyoruz. 65 yaşında ekmeğini topraktan kazanan bu çiftçimizin serzenişi ülkemizdeki bütün çiftçilerimizin ortak sorunudur" diye konuştu.

TARIM BAKANINA ÇAĞRI

Aksaray'dan Tarım ve Orman Bakanına seslenen CHP Milletvekili Gürer, "Çiftçi bugün 6 bin 500 liraya arpa alıyor. Bugün yarın hububat taban fiyatları açıklanacak. Çiftçinin ürettiği ürününü değerinde almazsanız önümüzdeki yıllarda daha çok ithalata mecbur kalırsınız. Buğday için bugün taban fiyat en az 7 bin lira olmalı. Çiftçi refahı sağlanamazsa sorunlar çözülemez. Düşük fiyat açıklarsanız; yerli üreticiden 1750 liraya arpa alıp, yurt dışından aynı ürünü 4 bin 700-5 bin liraya getirirseniz bu sorunun çözümü olmaz" diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE TEK SORUN TELEFON MU?’

Çiftçiler, son olarak da eski model tuşlu telefonlarını kameralara göstererek, "Türkiye’de başka sorun yok mu da milletin cebindeki telefonlara laf ediyorlar?" dedi.

 

Öne Çıkanlar