Çiftçiler yüzde 100 zamlanan ayçiçeği farkının ödenmesi için Kooperatife başvurdu

Çiftçiler yüzde 100 zamlanan ayçiçeği farkının ödenmesi için Kooperatife başvurdu
Ayçiçeği üreticileri, ortağı oldukları kooperatife başvurarak aradaki farkın kendilerine ödenmesini talep etti.

Çiftçinin tonunu 4 bin 500 ila 5 bin 500 liraya sattığı ayçiçeğinin fiyatı, ürün Trakya Birlik’in depolarında beklerken 10 bin liraya yükseldi. Ayçiçeği üreticileri, ortağı oldukları kooperatife başvurarak aradaki farkın kendilerine ödenmesini talep etti.

Trakya Birlik, yüzde 40 yağ oranlı ayçiçeğinin ön alım fiyatını ton başına 5 bin 100 TL olarak açıklamıştı. Ürünlerini ön alım fiyatı açıklaması öncesinde ve sonrasında ortağı oldukları kooperatiflere teslim eden üreticiler, Trakya Birlik’in depolarında bekletilen ürünlerinin fiyatının yükselmesi üzerine harekete geçti. Haksızlık yaşadıklarını belirten üreticiler, kooperatif içerisinde brandalar altında ve depolarda bekletilen ayçiçeklerinin alış fiyatının 4 bin 500 ila 5 bin 500 lira arasında olduğunu, ancak aynı ayçiçeğinin fiyatının durduğu yerde 10 bin liraya yükseldiğini belirterek mağdur edildiklerini ileri sürdü.

Edirne Ticaret Borsası’nda ayçiçeği alım fiyatının en düşük 9 bin 864 TL, en yüksek fiyatının ise 10 bin 619 TL’ye işlem görmesi sonrasında ürünlerini zararına sattıklarını düşünen üreticiler, bugün Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’ne gelerek imzaladıkları dilekçeleri teslim edip basın açıklaması yaptı.

‘NE OLDU DA BU KADAR ZAMLANDI’

Hasat sonrası bir an önce borçlarını ödemek için ürünü kooperatife satan çiftçiler, aradan geçen zaman zarfından ayçiçeğinin yüzde 100 zamlanması üzerine zarar ettiklerini belirterek aradaki farkı istemek için kooperatifin önünde toplandı. Birkaç ay önce kilosunu 4,5 ila 5,5 liraya kooperatife satan çiftçiler, 2-3 ay içinde ayçiçeğinin durduğu yerde zamlanarak alım fiyatının 10 bin liralara kadar yükseldiğini belirtti. Çiftçiler, "Ne oldu da bu kadar zamlandı? Tamam, euro, dolar artıyor ama ayçiçeğine ne oluyor" dedi.

Çiftçiler adına açıklama yapan Deniz Payas, şunları söyledi:

"Dedelerimizin ve babalarımızın kurmuş olup bize teslim ettiği Trakya Birlik’in zaman içerisinde yapmış olduğu tüzük değişiklikleri ile ayçiçeği üreticileri ve Trakya Birlik üyeleri zarar görmektedir. Kooperatif ve birliğimizin asıl amacı, üyelerin girdi maliyetlerini düşürmek, ürünü piyasadan daha yüksek alıp kendi ortağının refah düzeyini yükseltmektir. Nedense Trakya Birlik, geç fiyat açıklamakla ve zorunlu satış ve alış politikası izlemekle amacı dışına çıkarak ayçiçeği üreticilerini zor duruma düşürmektedir. Trakya Birlik üst yönetimi, 1 Ekim 2021 tarihli yüzde 40 ham yağı oranlı ayçiçeği için ön alım fiyatı olarak ton başına 5 bin 400 Türk lirası vermiştir. Aynı tarih itibari ile 18 litrelik ayçiçeği yağı fiyatı 242 TL’dir. Bugünkü tarih itibari ile yüzde 40 ham yağ oranlı ayçiçeği 9 bin-10 bin TL civarında seyretmekte olup 18 litre ayçiçeği yağı ise 470 TL’den satılmaktadır."

TALEPLERİNİ AÇIKLADILAR

Üreticiler, aradaki farkın bir an önce hesaplanıp kendilerine ödenmesini ve bundan sonraki dönemlerde hasat başlamadan önce kilogram fiyatının açıklanmasını talep etti.

Eski tüzükte olduğu gibi kesilen ortaklık payının TL olarak değil, kilogram olarak hesaplanmasını isteyen üreticiler, zorunlu alışverişin kaldırılmasını, ortaklara satılacak ürünlerin serbest piyasadan uygun olmasını ve vadeli alışverişin faizlerinin düşürülmesini istedi. Lisanslı depoculuğa geçilmesinin ve çelik silo yapımının önemine vurgu yapan üreticiler, tüzüğün de ortaklarının çıkarlarına uygun olacak şekilde değiştirilmesini talep etti. (ANKA/Gökhan Tuzladan)

Öne Çıkanlar