Çiftçilerin isyanı: Fiyat artışı ihracattan değil, maliyet artışından

Çiftçilerin isyanı: Fiyat artışı ihracattan değil, maliyet artışından
En büyük tedarikçi Yeni Zelanda'da yaşanan kuraklık bir fırsat yarattığını söyleyen Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, 'Ancak kısıtlama sektöre darbe vurdu' dedi.

Tereyağı ve krema ihracatının kısıtlanmasına çiftçiler tepki gösterdi. Alınan bu kararın hayvancılık sektörüne darbe vurabileceğini belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, "Üretim, ihracat ve istihdam hedefli ekonomi politikaları yapılırken fazla üretim olan süt, tereyağ ve kremaya ihracat kısıtlaması koymak, genel ekonomik politikalarla çelişmektedir" ifadesini kullandı. Doğru, iç piyasada fiyat artışı varsa bunun sebebi ihracatta değil üretim maliyetlerinde aranması gerektiğini vurguladı.

Sözcü’de yer alan habere göre dünyanın en büyük süt tozu üreticisi konumundaki Yeni Zellanda'da kuraklık nedeniyle meraların yetersiz olması sonucu süt tozu piyasalarında büyük bir arz açığı meydana geldiğini vurgulayan Mutlu, özellikle bazı Avrupa ülkeleriyle Ortadoğu'da çok talep gören süt tozu fiyatlarının bu nedenle dünya genelinde artışa geçtiğini kaydetti. Başkan Doğru şunları söyledi:

Ülkemizde ise ekonomik şartlar nedeniyle yerli alım gücünün azalması ve pandemi etkisiyle turist sayısının düşmesi, süt ve süt ürünleri tüketimini azalttığından süt fazlası oluşmaya başlamıştı. Ancak bu dönemde kurların da artışıyla yağsız süt tozu üretilerek ihraç etmek arz fazlasına çözüm oldu. Çıkan kremanın ise tereyağı yapılarak ihraç edilmesi sonucu paçal edilen fiyat sanayiciyi de memnun ederek, fabrikaların çalışmasına, istihdamın devamına ve ülkeye döviz girişine neden olurken çiğ süt üreticisinin de pazarının devamlılığını sağlıyordu.

‘BU KARAR HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE DARBE VURABİLİR’

Ancak artan tereyağ ihracatındaki rakamlar ve süt fazlasını düşünmeden yapılan hesaplamalar ile tereyağ ihracatı kısıtlandı. Halbuki üretim fazlamız ihraç ediliyordu. Şimdi de süt ve kremanın da ihracat kısıtlaması listesine alınması üretici ve sanayicimizi endişelendirmektedir. Yıllardır süt fazlası olduğu söylenen ülkemizde ilk kez süt tozu ve tereyağ ihracatı imkanı doğmuşken ve bu durum iç piyasa şartlarını bozmadan gerçekleşirken alınan bu karar hayvancılık sektörüne darbe vurabilir.

‘GENEL EKONOMİK POLİTİKALARLA ÇELİŞMEKTEDİR’

İç piyasada fiyat artışı varsa bunun sebebi ihracatta değil üretim maliyetlerinde aranmalıdır. Üretim, ihracat ve istihdam hedefli ekonomi politikaları yapılırken fazla üretim olan süt, tereyağ ve kremaya ihracat kısıtlaması koymak, genel ekonomik politikalarla çelişmektedir. Üretici olarak isteğimiz tereyağ, süt ve kremanın ihracat kısıtlama listesinden çıkarılmasıdır. Gıda fiyatlarındaki artış İhracat kısıtlanarak değil, üretim maliyeti düşürülerek önlenmelidir."

Öne Çıkanlar