Cihaner: Operasyon, ittifakları engellemek ve siyasetsizleştirmek amacıyla yapılıyor

Cihaner: Operasyon, ittifakları engellemek ve siyasetsizleştirmek amacıyla yapılıyor
Cihaner, HDP'ye dönük gerçekleştirilen operasyonun hukuk dışı olduğunun altını çizerek en önemli nedeninin partiler arasında yapılabilecek olası ittifakları engellemek olduğunu belirtti.

ARTI GERÇEK - CHP Üyesi Avukat İlhan Cihaner, HDP'ye yönelik gözaltı operasyonlarını Haber Aktüel’de ARTI TV'ye değerlendirdi. Cihaner, operasyonun hukuk dışı olduğunun altını çizerek iki nedenle yapılmış olabileceğini belirtti. Bunun en önemli nedeninin muhalefet partileri arasında yapılabilecek olası ittifakları engellemek olabileceğine değinen Cihaner diğer nedenin ise HDP'lileri aslında ülkedeki seçmen kitlesinin üçte birini siyasetsizleştirme politikası olduğunu değerlendirmesinde bulundu.

Cihaner'in ARTI TV'ye yapmış olduğu değerlendirmeler şu şekilde:

‘TUTUKLAMA TEDBİRİ KABUL EDİLİR GİBİ DEĞİL’

Bu olayı iki düzlemde değerlendirmek lazım biri siyasi diğeri hukuki düzlem. Bizim adalet sistemimizin kanayan yarası tutuklama tedbirinin yerinde bir karar olup olmadığı açısından değerlendirilebilir. Çok açık bir şekilde hukuksuz bir şekilde tutuklama kararı verilmiştir. Olayların üstünden 6 yıl geçmiş izlenecek kaybedilecek ortada herhangi bir delil olma ihtimali sıfır. Çok daha vahimi daha önceden Ayhan Bilgen yanılmıyorsam Altan Tan ile ilgili olarak tutuklama tedbirine başvurulmuş tutuklama tedbirinin Anayasaya aykırı olduğu hak ihlali olduğu şeklinde bir Anayasa Mahkemesi'nin kararı olmuş. Bu kadar uzunca bir süre geçtikten sonra bu tarz bir tedbir ile soruşturmaya başlanması ya da soruşturmanın bu tarz tutuklama tedbiri ile yürütülüyor olması kabul edilebilir değil.

‘AKP BİR KAÇ KUŞ VURMUŞ OLUYOR’

Bu seçim öncesi bir kampanya olabilir. Malum Ortadoğu'da dengeler değişiyor bununla ilgili bir takım haberler geliyor bununla bağlantılı olabilir. Net bir şekilde hukuk dışı olduğunu belirtmek lazım o zaman zorunlu olarak gözler siyasete çevriliyor. AKP bununla ilgili olarak birkaç kuş vurmuş oluyor bu tarz soruşturmalarla:

‘BİR: İTTİFAKLARI ENGELLEMEK’

Bir, olası ittifakları engellemek. bence en elverişli olarak kullanmaya çalıştıkları sonucu elde etmeye çalıştıkları sonuç bu. Olası ittifakları şimdiden tarafların tepkilerini kestirerek engellemek istiyorlar. Yani HDP'nin dahil olabileceği bir sürece iyice kliminalleştirerek bunun kapatmaya gidip gitmeyeceği ayrı bir tartışma.

‘İKİ: SİYASETSİZLEŞTİRME’

İkinci ise siyaset alanı daraltıyor. Siz işte HDP'yi kriminalleştirdiğiniz zaman Türkiye siyasetinin üçte birine siyasetsizleştirmiş oluyorsunuz. Belki seçim zamanı alınabilecek önlemler seçim güvenliği vesaire bunların hepsini daha şimdiden kendi lehinize olacak şekilde belirlemiş oluyorsunuz. Hatta siyasi iktidar istiyor ki Kürtlerle, HDP ile, PKK ile kendisi istediği her türlü hamleyi yapabilirsin ama kendisinin HDP ile arası bozulduğunda Türkiye toplumunun hepsi onlara terörist diye baksın istiyor. Bu alanı daraltmak istiyor.

‘CEPHEDEN KARŞI ÇIKMAK GEREKİR’

Karşımızda hukuksuz bir tutum varsa ve siyaset buradan dizayn ediliyorsa burada muhalefet partilerinin hatta tüm siyasi partilerin yapması gereken hatta öyle iddia ettikleri gibi barış içerisinde bir arada yaşamak istiyorlarsa buradaki hukuksuzluğa karşı çıkmaları gerekmektedir. Bu tüm oyunları bozacaktır. Çünkü geri adım attıkça bu konuda elini daha da yükseltecek ve bir yerde sizi pes ettirecek. Onun için ilk baştan cepheden karşı çıkıp hukuksuzdur bu demek gerekir kanaatindeyim.

‘TÜRKİYE BARIŞINA MALİYETİ ARTIYOR’

Daha da önemlisi yapılan her şeyin hukuk dışı adımın Türkiye toplumuna Türkiye'nin barışına maliyeti artıyor. Şu an Türkiye'nin üçte birini seçme ve seçilme hakkı elinden alınmış. Yarın 7 milletvekilinin fezlekesi meclise geldiğinde ne yapılacak. Mesela şu an baktığımız zaman İyi Parti'de yüksek bir itiraz duyulmadı henüz. Bununla ilgili bu mesela seçmene nasıl yansıyacak? Aynı zamanda kriminalize edilerek topluma da bir mesaj veriliyor bunun toplumda da bir karşılığı oluyor bu çok daha tehlikeli.

Öne Çıkanlar