'Cihangir İslam'a soruşturma açılması Anayasa'ya aykırı'

'Cihangir İslam'a soruşturma açılması Anayasa'ya aykırı'
Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam hakkındaki soruşturmayı yorumlayan AYM eski raportörü Prof. Dr. Osman Can 'anayasa ihlali' dedi.

ARTI GERÇEK - Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam'ın Meclis'te yaptığı konuşmalar nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmayı yorumlayan AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) eski üyesi ve Anayasa Mahkemesi (AYM) eski raportörü Prof. Osman Can, soruşmayı 'Anayasa ihlali' olarak nitelendirdi.

İLGİLİ HABER: CİHANGİR İSLAM'A SORUŞTURMA

Twitter'dan Anayasa'dan alıntı yaparak paylaştığı mesajlarla, Milletvekillerinin Meclis kürsüsünde yaptıkları konuşmaların mutlak sorumsuzluk kapsamında olduğunu söyleyen Can, Mecliste aksi kararlaştırılmadığı sürece, milletvekillerin Genel Kurul'da yaptığı konuşmaları dışarıda da tekrarlayabileceğini ifade etti.

İkinci mesajında, "Bir ifadenin yasama sorumsuzluğundan yararlanıyor olması, onun doğru veya yanlış olduğu, suç oluşturup oluşturmadığı hakkında bir yargı içermemektedir. Kürsüde sarf edildiyse soruşturmaya/kovuşturmaya konu olamaz. Anayasal kural böyle der" diyerek 'academia.edu' sitesindeki 'Yasama Sorumsuzluğunun İşlevsizleştirilmesi' başlıklı çalışmayı örnek gösterdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) eski raportörü Prof. Osman Canen Can, yaşananlara ilşkin "Bu kadar basit ve temel bir bilgiyi dahi yetkililere hatırlatmak zorunda kaldığım için üzülüyorum" ifadeleri kullandı.

Öne Çıkanlar