'Cihangir ve Kürt mahallelerinden katılım beklediğimiz düzeyde olmadı'

'Cihangir ve Kürt mahallelerinden katılım beklediğimiz düzeyde olmadı'
Alper Taş: 'Cihangir’deki katılım yüzde 73'te kaldı. Sandığa giden Kürt yurttaşlarımız bizi tercih etti ama Kürt mahallelerinde katılımda konusunda bir gerileme olduğunu söyleyebilirim.'

ARTI GERÇEK- CHP'nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş, ilçedeki seçim sonuçlarına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "AKP seçmeninde çözülmenin en az olduğu yer Beyoğlu'ydu. Ama farkın 8 bin olması bana sürpriz oldu. Cihangir'deki katılım oranı yüzde 73'te kaldı. Sandığa giden Kürt yurttaşlarımız bizi tercih etti ama Kürt mahallelerinde katılım konusunda bir gerileme olduğunu söyleyebilirim" dedi.

31 Mart seçimlerinde AKP adayı Haydar Ali Yıldız yüzde 49.86, Alper Taş ise yüzde 43.99 oranında oy almıştı. 

Taksim Gümüşssuyu'nda bulunan seçim irtibat toplantısında yapılan basın toplantısına Alper Taş'ın yanı sıra CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan, İYİ Parti Beyoğlu İlçe Başkanı İsmail Hakkı Çavuşoğlu ve ÖDP Eş Başkanlar Kurulu üyesi Çiçek Çatalkaya katıldı.

'YILLARDIR BERABERMİŞİZ GİBİ ÇALIŞTIK'

Toplantıda konuşan Alper Taş, "CHP, ÖDP, İYİ Parti, üç partinin temsilcileri olarak yan yana geldik. Yıllardır berabermişiz gibi çalıştık. Yaratılmak istenen düşmanlıklara karşı birleştirici rolümüz oldu. Bizim yürüttüğümüz seçim çalışması bir anlamda barış çalışması oldu. Önemli bir adım oldu. İlçe örgütlerine partilere teşekkür ederim. Bunun dışında gönüllülerimiz vardı. Bu yurttaşlarımıza da teşekkür ederim" dedi. 

'KORKU KAYBETTİ, UMUT KAZANDI'

Adaylığının ne anlama geldiğini "Bizim adaylığımız Beyoğlu ile sınırlı bir adaylık değildi, Beyoğlu'nda aday olarak AKP-MHP'yi geriletmek için bir direnç ortaya çıkarmaktı" ifadeleriyle anlatan Taş, yürüttükleri seçim çalışmasına ilişkin şunları söyledi:

"Çalışmamızla sol ve sosyalist mücadeleye bizim açımızdan pozitif katkılar verildiğini söylemek isterim. Beyoğlu'nda yaşamayan insanlar bizim adaylığımızdan umutlandı. Çok önemli bir direnç noktası oluşturduk. AKP-MHP bloğu kaybetti, çöküş başladı. AKP-MHP bloğunun kaybetmesi noktasında katkımızın görülmesini isteriz. Korku kaybetti, umut kazandı. İstanbul'u sandıkta kazandık. İstanbul'da İmamoğlu'na verilen oyla demokrasiye verilmiş oylardır."

'AKP SEÇMENİNDE ÇÖZÜLMENİN EN AZ OLDUĞU YER BEYOĞLU'YDU'

Seçim sonuçlarına ilişkin de konuşan Taş, AKP seçmeninde çözülmenin en az görüldüğü yerin Beyoğlu olduğuna dikkat çekerek, "Bizim çalışmamız çok kısa bir sürede oldu. Az zamanda çok işler başardık. Bir iz bıraktık. Beyoğlu'nu kazanmamız kolay değildi. Beyoğlu çok köklü bir yer AKP açısından. Cumhurbaşkanı'nın doğup büyüdüğü, siyasi hayatının başladığı ve ailesinin yaşadığı yer. AKP ilişkilerinin çok güçlü olduğu bir ilçe. Anketlere bakıldığında ekonomik krizin çok az etkilediği ve AKP seçmeninde çözülmenin en az olduğu yer Beyoğlu'ydu. Bunu da tespit etmiştik. O yüzden biz burada 50 günlük çalışmayla çok köklü ilişkileri değiştirip dönüştürecek ve burayı kazanabilecek bir sonuç almamız çok mümkün değildi" ifadelerini kullandı.

'DEVLETİN BÜTÜN OLANAKLARINI KULLANAN DEVLET PARTİSİYLE YARIŞTIK'

"Bunu bilerek bu yarışa girdik. Bizim amacımız burada bir zihniyet değişikliğiydi" diyen Taş, iktidar temsilcilerinin Beyoğlu'nu deyim yerindeyse kuşatmaya aldıklarını belirtti:

"Elbette seçimleri de kazanma hedefiyle bunların hepsini yaptık. Bunların hepsinin zor olacağını biliyorduk. Bizim amacımız bizi bilmeyen toplumsal kesimlere kendimiz anlatmak onlarla dertleşmekti. Bunu yaptığımızı düşünüyoruz o yüzden Cumhurbaşkanı ve bakanlar en çok bizimle uğraştı. Bakanlar gelip gitti. Çevre ve Şehircilik Bakanı 4-5 kez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 2-3 kez geldi. Cumhurbaşkanı iki kez Beyoğlu'nu zikrederek bizi hedef gösterdi. Büyük bir etki yarattık ki büyük bir kara propagandaya maruz kaldık. Mazeret olarak söylemiyorum bunu. Devlet operasyonuyla karşı karşıya kaldığımızı söyleyebilirim. Devlet partisi ile yarıştık. Karşımızda devletin bütün olanaklarını kullanan bir devlet partisi vardı."

'CİHANGİR SEÇMENİNİ SANDIĞA GÖTÜREMEDİK'

Cihangirli seçmeni ve Kürt mahallelerindeki seçmeni istedikleri düzeyde sandığa götüremediklerini dile getiren Taş, şu tespitlerde bulundu:

"Sahadaki çalışmamızı sandığa yansıtamadık. Farkın bu kadar olabileceğini düşünmedim. Farkın 8 bin değil 3 bin olacağını düşünüyordum. Ama 8 bin olması bana sürpriz oldu. Nedenleri üzerine çok şey söylenebilir. Bu konuda kimseyi eleştiremem hatta onlara teşekkür ederim ama başta söylediğimiz hedefe ulaşamadık. Seçim kampanyasında 1. Bölge denilen Cihangir'deki katılım oranını yüzde 80'nin üzerine yüzde 90'a çıkarmaktı ama yüzde 73'te kaldı. Sandığa giden Kürt yurttaşlarımız bizi tercih etti ama Kürt mahallelerinde katılım konusunda bir gerileme olduğunu söyleyebilirim. AKP seçmenin olduğu mahallelerde bir etki yarattığımızı düşünüyoruz. İyi bir mücadele verdiğimizi düşünüyorum. Ama diğer iki yerde güçlü bir desteğin olmaması aradaki açının açılmasına yol açtı."

'BUNDAN SONRA DAHA FAZLA ÇALIŞACAĞIZ' 

Taş, seçimlerden sonra yapacaklarını ise şu sözlerle anlattı:

"Pozitif sonuçlar yarattığımızı düşünüyoruz. Umut bıraktık. Ama sandığa yansıtamadık, bunu söylemek lazım. Eksikliklerimizi değerlendirmek gerekiyor. Biz bir toplumsal dalga yarattık, bunu kalıcı hale getirmeye çalışacağız. Toplumsal örgütlenmeler kurmak gibi hedeflerimiz var. Kadın sığınma evleri, kentsel dönüşümle ilgili bir örgütlenme olabilir. Kalıcı ve sağlıklı bir örgütlenme kurmak istiyoruz. Siyaset seçimle sınırlı bir şey değil. Topluma seçimden seçime giderek başarılı olmak mümkün değil. O yüzden daha kalıcı örgütlenmeler kuracağız. Ben bir toplumsal sorumluluk olarak gereğini yerine getirmeye çalıştım. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğim. Katkım ne olacaksa vermeye devam edeceğim. Belediye meclis üyesi seçilmiş arkadaşlarımız var. Onlara başarılar diliyorum, yapılanların takipçileri olacaklar."

'İKTİDAR SEÇİM SONUÇLARINA SAYGI GÖSTERMELİ'

İmamoğlu'nun seçimi kazandığına işaret eden Taş, "AKP, kabul etmemesine rağmen İmamoğlu kazanmıştır. İmamoğlu'nun kazandığı bu başarının korunması için elimizden geleni yapacağız. İktidar İstanbul'da alınan sonuçlara saygı gösterilmelidir. İktidar bu iradeyi kabul etmelidir. Yerel yönetimlerin elini kolunu bağlamayı bırakmalı ve şimdiden seçilen belediye başkanlarını tehdit etmesinden vazgeçmelidir" dedi

'KISA SÜRE İÇİNDE POZİTİF ATMOSFER YARATTIK'

CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan ise "Kısa süre içinde Beyoğlu adına ülkesi adına pozitif bir atmosfer yarattık. Bu sürecin bütün katılımcılarına teşekkür ediyorum. Partilere dayanan halkla birlikte çalışma yürüttük. Bir sandık sonucu ortaya çıktı. Sonuçlarına değil sonucun yarattığı etkilere de bakmak lazım. Bir hikaye yazdık yazmaya devam edeceğiz. İşimiz bitti gözüyle bakmıyoruz. Sahada alanda ve Beyoğlu’nu koruma adına yan yana omuz omuza halkın ittifakıyla devam ettireceğiz" dedi. 

'SAHA ÇALIŞMALARI SANDIĞA YANSIMADIĞI İÇİN ÜZGÜNÜM'

İYİ Parti Beyoğlu İlçe Başkanı İsmail Hakkı Çavuşoğlu seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde yaptıkları çalışmanın sandığa yansımaması nedeniyle üzüldüğünü belirterek "Bu kadar farkın olmaması lazımdı. Biz seçim için çalışmaya en az 15 gün geç başladık. 35 gün çalışabildik. Biz bir abi kazandık. Beyoğlu bir abi kazandı. Bunun başarılması önemlidir. Yolları açık olsun. İsmail Hakkı Çavuşoğlu olarak İYİ Parti olarak Alper Taş’ın fikrine ve zikrine hayran olduk. O bizi biz de onu kazandık" ifadelerini kullandı.

'AKP-MHP GERİLEDİ, YENİ BİR HAVA VAR'

ÖDP Eş Başkanlar Kurulu üyesi Çiçek Çatalkaya "Toplumsal mücadelenin bir parçası olarak çalışma yürüttük. Kısa bir zamanda bu kadarını yapabildik. Zaman dardı. Beyoğlu'nda çalışma yürüten insanlar açısından bir burukluk olduğunu ancak genel anlamda AKP-MHP gerilediği için 1 Nisan'dan sonra yeni bir hava var. Biz de ÖDP olarak bundan sonra ortaya çıkan bu sonuca bu havaya katkı sunmak için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

 

Öne Çıkanlar