Nusra'dan İdlib açıklaması: Silahları teslim etmeyeceğiz

Nusra'dan İdlib açıklaması: Silahları teslim etmeyeceğiz
Adını Heyet Tahrir el Şam olarak değiştiren Kaide yanlısı örgüt, "Esad rejiminin devrilmesini hedefleyen mübarek devrimimizin amacına ulaşması yönünde savaştan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Türkiye ile Rusya'nın İdlib için vardığı Soçi Mutabakatı'na ilişkin yazılı bir açıklama yayınlayan El Kaide'nin Suriye kolu Heyet Tahrir el Şam (HTŞ-El Nusra) açıklamasında, silahların kırmızı çizgileri olduğunu belirterek 'Suriye devleti ile onları destekleyenlerle savaşı sürdürecekleri' açıklamasında bulundular.

Nusra liderliğinde 8 cihatçı örgütün koalisyonu olan HTŞ, Suriye'de  kontrolü elinde bulundurduğu bölgeleri hiçbir şekilde Suriye hükümet güçlerine terk etmeyeceğini, silah bırakmadan sonuna kadar  Esad'a bağlı güçlerle ve onları destekleyenlerle savaşacağını açıkladı.

Soçi mutabakatıyla ilgili açıklama yapmayı ertelemelerini, 'Kuzey Suriye'deki diğer muhalif oluşumlar ve gruplarla geniş çaplı istişare görüşmeleri yapmalarıyla' gerekçelendiren HTŞ, bu istişarelerin kimlerle yapıldığı kısmında, muhalif grup ve oluşumların ardından 'içeriden ve dışarıdan seçkin kimseler' ifadesine yer verdi.

Açıklamada 'Soçi' ifadesini hiç kullanmayan HTŞ, 'Suriye ordusunun İdlib'e ilerleme grişimlerinin başarısız olacağını ve halkın hürriyet iradesinin kazanacağını' ileri sürdü, dünyayı 'Suriye halkına yönelik ahlaki sorumluluğunu' yerine getirmeye çağırdı.

İLGİLİ HABER: SURİYE: İDLİB'DEN SONRAKİ HEDEF FIRAT'IN DOĞUSU

Açıklamada "Bizler, Esad rejiminin devrilmesini hedefleyen mübarek devrimimizin amacına ulaşması yönünde cihat ve savaştan vazgeçmeyeceğiz" denildi.

'Devrimin hedeflerini gerçekleştirinceye kadar cihat ve savaş seçeneğinden sapmayacakları' bilgisine yer verilen açıklamada HTŞ, bu hedefler için de rejimin devrilmesi, tutsakların serbest bırakılması, mültecilerin geri dönüşü seçeneklerini sıraladı. HTŞ açıklamasında  "Silahlarımız Şam devriminin emniyet supabıdır" ifadesinie yer verildi.

Silah bırakma iddialarına değinerek bunu reddedeceklerini duyuran HTŞ, kendisini Suriye'deki 'Sünnilerin haklarının koruyucusu' olarak niteledi. Yabancı militanlardan "Biz onlardanız, onlar da bizden" diye söz etti.

'Bölge halkının barış içinde yaşamasını istediklerini, ancak bölgenin tuzaklara çekilmesini arzulamadıklarını' savunan HTŞ, İdlib'i katliamlardan korumak için gösterilen siyasi çabaları takdir ettiklerini de dile getirdi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar