'Cihatçıların sorumluluğu Türkiye'ye bırakıldı'

'Cihatçıların sorumluluğu Türkiye'ye bırakıldı'
Yazar Hamide Yiğit, Erdoğan ve Putin'ın Soçi’de yaptığı ikili görüşmede alınan İdlib’de 'silahlardan arındırılmış bölge' oluşturulması kararını değerlendirdi.

Putin ve Erdoğan görüşmesinin ardından açıklanan "silahlardan arındırılmış bölge" kararını değerlendiren yazar Hamide Yiğit, Rusya'nın İdlib'de bulunan cihatçıların sorumluluğunu Türkiye'ye verdiğini, böylelikle Türkiye'nin yeni bir krizin içerisine girebileceğini söyledi. 

Ortadoğu üzerine çalışmalar yürüten yazar Hamide Yiğit, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'ın Soçi’de yaptığı ikili görüşmede alınan İdlib’de "silahlardan arındırılmış bölge" oluşturulması kararını değerlendirdi. 

'DEVLET HEYETİNİN RUSYA'DA OLMASININ BİR ANLAMI VAR' 

Yiğit, Erdoğan'ın içerisinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın olduğu geniş bir heyet ile Rusya'ya gitmesine dikkat çeken Yiğit, "Devlet heyetinin Rusya'da olmasının bir anlamı var" dedi. Yiğit, "Rusya bir NATO ülkesi ile ilk defa askeri bir anlaşma yaptığı anlamını taşıyor. Bu bir ilktir" değerlendirmesi yaptı.

‘SORUMLULUĞU TÜRKİYE'YE BIRAKILDI'

Yiğit, Putin ile Erdoğan arasında yapılan görüşmenin Tahran Zirvesi'nde hemen sonrasında olmasının önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Tahran Zirvesi’nde yapılan görüşmeden ciddi oranda sıkıştığını hatırlatan Yiğit, Türkiye'nin Tahran'da çıkan askeri operasyon kararını ertelemek için yeniden başka bir yola başvurduğunu söyledi. Yiğit, şöyle devam etti: "Türkiye tam da Putin'in istediği şeyi yaptı. Her iki ülke de bilinçli olarak bir birlerine zaman tanıyan bir süreç başlattılar. Silahlardan arındırılmış 15 kilometrelik bir alana cihatçıların silahlarını terk ederek geri çekilmesi, tam da Putin'in istediği bir şeydi. Türkiye kendince bunu bir kazanç olarak sayabilir ama esas olarak orada bulunan cihatçı potansiyelinin sorumluluğu Türkiye'ye bırakıldı. Bu ciddi bir sorumluluktur."

'TÜRKİYE KRİZİN İÇERİSİNE GİRİYOR DİYEBİLİRİZ'

Söz konusu 15 kilometrelik alanın cihatçıları içerisine aldığını söyleyen Yiğit, "Bu anlaşma ile İdlib'i çevreleyen Suriye ordusu tarafını Rus askerleri, cihatçıların tarafını ise Türk askerleri kontrol edecek. Böylelikle Türkiye cihatçılara dayandırılmış oluyor. Bu da Türkiye'yi yeni bir krize sürükleyebilir. Etrafı çevrelenen cihatçıların Türkiye'ye saldırması mümkün olabilir. Yine hapsedilen cihatçılar, Türkiye'yi İdlib'in iç savaşına sürükleyebilir. Yani, Türkiye Suriye'de yeni bir krizin içerisine giriyor diyebiliriz" değerlendirmesi yaptı. Yiğit, Türkiye'nin söz konusu cihatçıları ülkesine almadığı sürece içerisine girdiği yeni krizden kurtulmasının pek mümkün olamayacağını da sözlerine ekledi.

'ASIL TEHLİKE CİHATÇILARDIR'

Erdoğan’ın, Soçi görüşmesi sonrası yaptığı "Suriye sahasındaki teröristlerin varlık gösterdiği alanların İdlib’le sınırlı olmadığına dikkat çektik. Asıl yapı PYD / YPG’dir" şeklindeki sözlerini de değerlendiren Yiğit, şunları söyledi: "Şimdi Türkiye en son anlaşma ile üstlendiği ciddi bir tehlike var. İçerisine girdiği bu tehlikeyi de kamuoyuna 'Ben bu tehlikeyi tek başıma aldım' diyemediği için, sürekli olarak tehlikenin Kürtlerden dolayı geldiğini söylüyor. Ama esas tehdit, Türkiye'nin bugüne kadar elinin altında tuttuğu farklı yapılardaki cihatçılardır."

'TÜRKİYE'YE SINIRLI BİR SÜRE TANINDI'

Yiğit, Türkiye'nin İdlib'teki görev süresine ilişkin ise, "En son Rusya Dış İşleri Bakanlığı’nda yapılan açıklamaya bakılırsa, Türkiye'nin orada süresi, kronolojisi, her şeyi belirlenmiş ve Türkiye'ye sınırlı bir görev verilmiş. Yani Türkiye'ye sınırlı bir süre tanındığını söyleyebiliriz" dedi.

(Mezopotamya Ajansı / Selman Güzelyüz)

Öne Çıkanlar