Çin’den Covid-19 salgının etkilerine karşı faiz indirimi

Çin’den Covid-19 salgının etkilerine karşı faiz indirimi
Çin, Covid-19 adı verilen koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için adımlar atarken, Çin Merkez Bankası da politika faizini 10 baz puan düşürdü.

Koronavirüsün ekonomide yarattığı şoku ortadan kaldırmakta zorlanan Çin'de Merkez Bankası politika faizini düşürdü.

Çinli yetkililer şirketler için finansman maliyetlerini düşürmeye ve Covid-19 adı verilen koronavirüs salgınının ciddi şekilde sarstığı ekonomiyi desteklemeye yönelik adımlar atarken, Çin beklentilere paralel politika faizi olan borç verme faiz oranını düşürdü.

Koronavirüs salgını, küresel tedarik zincirlerini alt üst ederken, Çin’deki iş yerlerinde ve fabrika faaliyetlerinde büyük çaplı aksamaya neden oldu. Bu durum yetkilileri, virüsün yarattığı olumsuz etkiyi hafifletmek için son haftalarda politika önlemleri almaya sevk etti.

Çin Merkez Bankası (PBOC) ağustos ayında kullanmaya başladığı bir yıllık temel borç verme faiz oranı 10 baz puan düşürülerek yüzde 4,15’ten yüzde 4,05’e indirdi. Beş yıllık borç verme faizini (LPR) ise 5 baz puan düşürerek yüzde 4,80’den yüzde 4,75’e indirdi.

LPR, her ayın 20'sinde açıklanıyor. LPR faiz kotasyonları, merkez bankasının açık piyasa operasyonlarında oluşan faizlere dayandırılıyor. Bankalar verdikleri yeni kredilerin maliyetini belirlerken LPR oranını esas alıyor ve değişken kredi faizlerine baz olarak yine LPR'yi kullanıyor. Ayrıca, biraraya gelip kredi faizlerinde taban oran belirlemiyor.

Reuters anketine katılan 51 katılımcının tümü, LPR'de indirim bekliyordu. Katılımcıların dörtte üçü hem bir yıllık hem de beş yıllık LPR'de 10 baz puan indirim bekliyordu.

Yatırımcılar, yetkililerin yakın vadede krizin üstesinden gelmekte zorlanan küçük işletmelere yardımcı olmak için daha fazla parasal genişleme ve mali destek sunacağını düşünüyor. (REUTERS)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar