Çin'den itiraf: Koronanın yayılmasının sorumlusu belli oldu

Çin'den itiraf: Koronanın yayılmasının sorumlusu belli oldu
Çin’de hükümetin kıdemli sağlık danışmanı olan Dr. Nanshan, salgının ilk çıktığı Wuhan’daki yetkililerin hastalığın ilk başladığı zamanlarda sağlıklı bilgi vermediğini itiraf etti.

Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 300 bini geçerken Çin'den acı bir itiraf geldi. ABD'nin "kasten virüsü engellemediler" iddialarına yanıt veren Çinli üst düzey sağlık yetkilisi salgının yayılmasının sorumlusunun kimler olduğunu açıkladı.

Salgının çıkış noktası olan ve uzun haftalar boyunca Covid-19’un merkez üssü haline gelen Çin’de hükümetin kıdemli üst düzey sağlık danışmanı olan Dr. Zhong Nanshan, salgının ilk çıktığı yer olan Wuhan’daki yetkililerin hastalığın ilk başladığı zamanlarda sağlıklı bilgi vermediğini itiraf etti.

'GERÇEKLERİ SÖYLEMEK İSTEMEDİLER'

Zhong, "Yerel yetkililerin o sıralarda gerçekleri söylemek hoşlarına gitmedi. En başında sessizliğe gömüldüler ve bence o sıralarda bile çok sayıda enfekte vardı" ifadesini kullandı.

Dr. Zhong Nanshan, Çin'de şiddetli akut solunum sendromu salgınını ilk tespit eden bilim insanı ve salgına karşı verdiği mücadele nedeniyle "SARS kahramanı" olarak biliniyor. Dr. Nanshan bu kez de ülkesindeki koronavirüs salgınına karşı verilen mücadeleye öncülük ediyor.

‘10 GÜN BOYUNCA ÜST ÜSTE 41 VAKA’

Özellikle Wuhan’da üst üste 10 gün boyunca 41 yeni vaka tespit edilmesi sonrasında şüphelerinin arttığını Nanshan, "O sıralarda bütün dünyada vaka sayısı artarken burada sabit olması şüphe uyandırdı" dedi.

‘İKİNCİ DALGA GELEBİLİR’

CNN’e konuşan Dr. Zhong Nanshan, "Ülkemiz halen büyük bir tehditle karşı karşıya. Covid-19’un ikinci dalgası gelebilir. Çin halkının büyük bir kısmı enfeksiyona hazırlıksız, çünkü bağışık sistemi düşük. Diğer ülkelerden daha iyi bir durumda değiliz" dedi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun resmi verilerine göre Çin’de 82.947 vaka ve 4 bin 633 kişi koronadan dolayı hayatını kaybetti. Ülkede Ocak ayının sonunda yeni vaka sayısı artarken, Çin yönetimi de karantina süreçlerine başlatarak seyahat yasaklarını uygulama kararı almıştı. (Sözcü)

Öne Çıkanlar