Çin: Ukrayna’daki ihtilafın yoğunlaşmaması için her türlü çaba gösterilmeli

Çin: Ukrayna’daki ihtilafın yoğunlaşmaması için her türlü çaba gösterilmeli
Çin Devlet Başkanı Şi, Avrupa ülkelerinin, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik kıtada uzun dönemli istikrarını gözeten sorumlu bir tavır alması gerektiğini belirtti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna’daki savaşın yönetilemez bir hale gelmemesi için bütün çabanın gösterilmesi gerektiğini söyledi. Çin radyosunun aktardığına göre Şi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı çevrim içi görüşmede, "Ukrayna’daki ihtilafı yönetilemez bir duruma yol açabilecek yoğunlaşmasını ve yayılmasını önlemek için her türlü çaba gösterilmeli" ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı, dünya genelinde güvenliği tesis etmek amacıyla geçen ay ilk defa gündeme getirdiği "Küresel Güvenlik Girişimi" adını verdiği ilkeler bütününe Almanya’nın da katılması için davette bulundu.

Euronews’in aktardığı habere göre Şi, Avrupa ülkelerinin, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik kıtanın uzun dönemli istikrarını gözeten sorumlu bir tavır alması gerektiğini belirtti.

‘AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ AVRUPALILARIN ELİNDE OLMALI’

Çin'in, Avrupa'nın barış görüşmelerinde pozitif rol oynaması ve dengeli, etkili ve sürdürülebilir Avrupa güvenlik mimarisinin oluşturulmasını desteklediğini kaydeden Şi, "Avrupa ülkelerinin, Avrupa'nın uzun dönemli istikrarını göz önüne alarak tarihsel sorumluluk ve siyasi bilgelik göstermesi ve çözümü teşvik etmesi gerekiyor. Avrupa'nın güvenliği, Avrupalıların elinde olmalı" ifadesini kullandı.

‘ÇİN, AVRUPA’NIN STRATEJİK ÖZERKLİĞİNİ DESTEKLİYOR’

Çin ve AB'nin kapsamlı stratejik ortaklığının, karşılıklı fırsatlar sunduğunu dile getiren Şi, iki tarafın farklılıklarından çok ortak çıkarının bulunduğunun altını çizerek, "Çin, Avrupa'nın stratejik özerkliğini destekliyor. Çin-AB ilişkisi herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadığı gibi, bir üçüncü tarafın hükmünde ve kontrolünde olmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar