Çin, Elon Musk'ı BM'ye şikayet etti

Çin, Elon Musk'ı BM'ye şikayet etti
Çin'de sosyal medyada eleştirilen ve ‘ABD’nin yeni silahı’ olarak nitelenen Musk, uzaydaki enkazdan sorumlu tutuluyor.

Çin, Elon Musk’ın SpaceX şirketi tarafından işletilen Starlink’in uydularının, Çin’in uzay istasyonuyla 1 Temmuz ve 21 Ekim’de "neredeyse çarpışacak kadar" yakınlaştığı iddiasıyla Musk’ı Birleşmiş Milletler (BM) Uzay Ajansı'na şikayet ettiği öğrenildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre SpaceX, Çin'in iddiasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, Çin'in konuyu BM Uzay Ajansı'na taşıdığı haberleri sonrası, Musk, Çin'de sosyal medyada eleştirildi.

Musk'ın yanı sıra Starlink ve ABD de Çin’in Twitter benzeri sosyal medya platformu Weibo'da ağır eleştirilere maruz kaldı.

STARLİNK UYDULARINA İLİŞKİN ‘UZAYDAKİ ÇÖP YIĞINI’ ELEŞTİRİSİ

Çin'de sosyal medyada yapılan yorumlarda Starlink uyduları, "uzayda çöp yığını" olarak tanımlandı.

Musk için ise "ABD hükümeti ve ordusu tarafından yaratılan yeni bir silah" yorumu yapıldı.

BİLİM İNSANLARINDAN ÇAĞRI

Bilim insanları da uzaydaki çarpışma riskleriyle ilgili endişelerini dile getirirken, ülkelere, Dünya’nın etrafında dönen tahmini 30 bin uydu ve diğer uzay enkazları hakkında bilgi paylaşımı yapılması çağrısında bulundu.

SpaceX, Starlink ağının parçası olarak şimdiden yaklaşık 1900 uydu fırlattı. Binlerce uydu da fırlatılmak üzere sırada bekliyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) de, uzay enkazlarıyla ilgili endişeler nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yapılacak bir uzay yürüyüşünü ertelemişti.

Öne Çıkanlar