Çin’in yapay güneşi, güneş sıcaklığının 5 katına ulaşarak rekor kırdı

Çin’in yapay güneşi, güneş sıcaklığının 5 katına ulaşarak rekor kırdı
Çinli bilim insanları 'yapay güneş' ismi verilen nükleer füzyon reaktörüyle 'sınırsız Temiz Enerji' yaratmaya bir adım daha yaklaşmayı umuyor.

Çin'in 'yapay güneş' olarak adlandırdığı nükleer füzyon reaktörü, 17 dakika boyunca güneşin 5 katı sıcaklığa ulaşarak rekor kırdı.

Devletin resmi haber ajansı Xinhua, 'yapay güneş' olarak bilinen Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak'ın (EAST) deneyler sırasında 70 milyon santigrat dereceye ulaştığını bildirdi. Yapay güneşin, 160 milyon derecede ise 20 saniye kaldığı belirtildi.

EAST projesinin deneyleri, Çin'in Anhui eyaletinin başkenti Hefei'de yapılıyor.

EAST projesi, güneş ve diğer yıldızlarda meydana gelen reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlayabilecek bir teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor.

Çinli bilim insanları, makinenin, güneşte doğal olarak meydana gelen reaksiyonları taklit ederek insanlığı "sınırsız Temiz Enerji" yaratmaya bir adım daha yaklaştıracak olan nükleer füzyonun gücünden yararlanmasına yardımcı olacağını umuyor.

Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı olan Gong Xianzu, çalışmanın başarısına ilişkin, "Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılması ve başarısına yönelik sağlam bilimsel bir temel oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Proje Çin'e bugüne kadar 943 milyar dolara mal olurken, deneyin Haziran 2022’ye kadar sürdürülmesi bekleniyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar