'Cinayette tetiği asıl çeken AKP'dir'

'Cinayette tetiği asıl çeken AKP'dir'
Fatma Altınmakas cinayeti için değerlendirmede bulunan HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit 'Tetiği çeken Fatma Altınmakas’ın evli olduğu erkek ama asıl tetiği çeken AKP’dir' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekilli Gülistan Koçyiğit, öldürülen kadınların AKP’nin politikalarından bağımsız olmadığını söyledi.

AKP’nin 2011 yılında kabul ettiği ve 2014 yılında yürürlüğe konulan İstanbul Sözleşmesi'nin gerekliklerini yerine getirmediğini hatırlatan Koçyiğit, Fatma Altınmakas’ın tecavüze uğradığına dair beyanının bulunmasına rağmen hâkimin faili serbest bırakması ile İstanbul Sözleşmesi'nin temel maddelerinin ihlal edildiğini kaydetti.

"İstanbul Sözleşmesi’nde, kadının beyanı ile başvurusunun esas olduğunu ve kadının özellikle can güvenliğinin sağlatılmasının da devletin temel sorumluluğu" olduğunu söyleyen Koçyiğit'e göre, yetkililer bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmiyor. Altınmakas'ın 'toplumsal tabulara karşı çıkarak' şikâyette bulunduğunu söyleyen Koçyiğit, failin serbest bırakılması ile cinayete devatiye çıkarıldığını söylüyor.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ GÜNDEME SOKMAK, İDAM FERMANIDIR'

Tetiği çekenin Altınmakas'ın evli olduğu erkek Kazım Altınmakas olsa da asıl failin erkek sistem olduğunu söyleyen Koçyiğit değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

" "Kadının yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Muş gibi bir kentte kayını tarafından tecavüze uğrayan bir kadının sonrada yaşayacaklarına dair hiçbir şey olmayacağına dair onay veren bir yargılamadan bahsediyoruz. Bu çok korkunç bir durumdur. Bu kadının korunma altına alınması gerekiyordu. Failin tutuklanması ve kadının yaşam hakkının gözeten bir karar alınması gerekiyordu. Bunların hiçbiri yapılmadığı gibi failin sabit bir adresinin bulunması gerekçesiyle serbest bırakılıyor ve Fatma da failinin yaşadığı köye geri gönderiliyor. Bu kadına 'ölürsen öl' demektir ve sonuç olarak da katledildi. Dolayısıyla bu durumun AKP iktidarın politikalarından bağımsız düşünmemek gerekiyor. AKP’nin İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar gündeme sokarak, var olan zihniyetini açıkça ortaya koydu. Bugün AKP hükümetinin İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyi tartışması, aslında kadınların idam fermanın da imzalanması demektir. Durum bu kadar açık ve nettir."

BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

Fatma Altınmakas’ı öldüren, İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açan anlayış ve tecavüz sanığının serbest bırakılmasına karar veren anlayışın aynı olduğuna dikkati çeken Koçyiğit, "Buna karşı kadınların hep birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Biz artık ölmek, öldürülmek istemiyoruz. 'Bir kişi dahi eksilmek istemiyoruz' derken bunu slogan olarak değil, cins kırımına dönüşen kadın cinayetlerine karşı çığlık olarak söylüyoruz" ifadelerini kullandı.(Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar