Cinsel istismar ve şiddetle gündeme gelmişti, Sevgi evleri davasında hapis cezası

Cinsel istismar ve şiddetle gündeme gelmişti, Sevgi evleri davasında hapis cezası
28 kız ve erkek çocuğuna cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakarette bulunulmuştu.

Uşak’ta Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu’nda 2014 yılı ve öncesinde yurt görevlileri tarafından çocuklara yönelik olarak sistematik taciz, istismar ve eziyet iddialarına ilişkin Uşak 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması, Uşak 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda görüldü. Duruşmaya mağdur avukatları ile sanıkların avukatları katılırken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurum avukatları da salonda hazır bulundu. 28 çocuğun mağdur olarak bulunduğu dava dosyasında mağdurlar duruşmaya katılmazken, aralarında yurt içerisinde cinsel organı açık olarak dolaştığı iddia edilen yurt görevlisi Volkan Şeker ve diğer sanıkların bir kısmı da duruşmaya katıldı.

SEVGİ EVLERİ’NDE NE OLMUŞTU?

Osman Çaklı'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Uşak’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ile Kız Yetiştirme Yurdu’nda, toplam 28 kız ve erkek çocuğuna cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakarette bulunulmuştu. Çocuklarının başına gelenleri dinleyen aileler, daha sonra Uşak Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne başvurmuştu.

Müdürlük, çok sayıda çocuğun ailesinin cinsel istismar, taciz, şiddet, eziyet, kötü muamele ve hakaret şikayeti üzerine inceleme başlatıldığını duyurmuştu. Bakanlık tarafından görevlendirilen müfettişin hazırladığı raporun ardından, suç duyurusunda bulunuldu. Aralarında yurt müdürü, yardımcıları, öğretmen ve bakıcı annelerin de bulunduğu 16 sanık hakkında 9. Celsede karar çıktı. Sanıkların hepsi hakkında bir kısmına para cezası verilirken diğerleri hakkında 6 aydan 49 yıla hapis cezası verildi.

SANIKLAR BERAAT TALEP ETTİ

Duruşma salonuna basın mensupları alınmazken, mahkeme heyeti sanıklardan iddialara ilişkin son sözlerini sordu. Volkan Şeker isimli yurt görevlisi üzerine atılı suçları reddederek kendisine iftira atıldığını beyan ederek mahkemeden beraatını talep etti. Dayak ve kötü muamele iddialarına ilişkin diğer sanıklar da üzerine atılı suçları reddederken, sanık avukatları da sanıkların beraatını talep etti. Mağdur avukatları ise sanıkların eziyet suçundan yargılanmakta olduğunu ve tamamının kamu görevlisi olduğunu belirterek, bu nüfusu kullanarak atılı suçu işlediklerinin altını çizdi. Bu sebeple avukatlar, sanıkların suçlarının sabit olduğunu ifade ederek, tümüne görevsizlik kararı verilmesini ve cezalandırılmasını talep etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurum avukatları da sanıkların üst hadden cezalandırılmasını ve her ne kadar iddianamede belirtilmemiş ise de Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 27’inci maddesi kapsamında cezalarında artırım yapılmasını istedi.

MAHKEME SANIKLARA CEZA YAĞDIRDI

Son sözlerin ardından yarım saat ara veren mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Sanıklardan Volkan Şeker’in mağdur kız çocuklarından birin elini tuttuğu, dudağından öptüğü ve değişik zamanlarda mağdura yönelik olarak cinsel içerikli sözler söylediği şeklindeki eylemlerinin çocuğa karşı "sarkıntılık seviyesini aşmayan cinsel istismar" suçunu oluşturduğunu belirten mahkeme heyeti, TCK’nin 103/1-2 cümlesi gereğince suçun işleniş şekli suçun işlendiği zaman, yer, kastın yoğunluğu failin amaç eylemin mağdur üzerindeki etkisi ve sonraki sonuçları nazara takdiren 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Ayrıca sanığın yurt yöneticisi olması ve bunun sağladığı kolaylıktan yararlanarak eylemini zincirleme olarak gerçekleştirdiğini de belirten mahkeme heyeti, cezaların tümünde artırıma giderek sanığa toplamda 12 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme heyeti sanığın eğitim kurumlarında 3 süre ile çalıştırılmamasına da karar verdi.

Ayrıca çocuklara eziyet ettiği iddia edilen sanık Sezer Tokdemir’e de toplamda 43 yıl 9 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, Tokdemir’i eziyet ve dayak konusunda azmettiren sanık Havva Durukan, Seher Çelik ve Aslı Çelik hakkında da 3 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti. Yine Seher Çelik’in mağdur çocuklardan birine eziyet etmesi nedeniyle 3 yıl daha hapis cezası veren mahkeme heyeti, sanık Celal Sancar hakkında da başka bir çocuğa eziyet etme suçundan hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan yurt görevlisi Şerife Tuncay, Elif Çavdar, Yaşar Demir, Aydın Şentürk, Abdurrahman Meşhur, Ayşenur Kalemoğlun ve Reyhan Kaya’nın hakkında ise işlenen suçu bildirmemesi nedeniyle 10 ay ceza verilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti sanıklara verilen cezalara itiraz yolunun açık bulunmasına da hükmetti.

‘KARARI YÜKSEK MAHKEMEYE TAŞIYACAĞIZ’

Davada mağdur çocukların vekillerinden olan Uşak Barosu Avukatlarından Av. Ezgi Sağcan şunları söyledi:

"Yaralama ve suçu bildirmeme suçlarından yargılanan diğer sanıklar hakkında da çeşitli adlı para ve hapis cezalarına hükmedildi. Verilen cezalar kamu vicdanini rahatlatır niteliktedir. Davayı takip eden Uşak Barosu Kadın ve Çocuk hakları komisyonu avukatları olarak kararı yüksek mahkemeye taşıyacağız. Bizim kanaatimiz dosyada nitelikli cinsel istismar ve işkence suçlarının oluştuğu yönündedir. Bu suçlar bakımından da görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olduğundan mevcut mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerekmektedir. Aynı zamanda katılan kurum vekilinin de dikkat çektiği üzere kişilerin sosyal hizmet çalışanı olması cezalarında yarı oranında artırım sebebidir. Ancak bu husus da mahkemece gözetilmemiştir. Dosyanın sonuna kadar takipçisi olacağız."

‘CEZALAR KAMUOYU VİCDANINI RAHATLATMADI’

Uşak Kadın Dayanışması ve Nar Kadın Dayanışması adına konuşan Sıla Uludağ Gürler ise "Biz mahkemeden görevsizlik istedik ve sanıklar hakkında görevsizlik verildi. Ancak suç cinsel istismar ve işkence kapsamına giriyor, mahkeme ise bunu basitleştirdi. Sanıkların suçunu eziyet ve sarkıntılık olarak değerlendirdi. Bu dava asli ceza değil ağır cezada görülmeliydi. Neticede bugün sanıklar hakkında ceza verildi ancak biz kamuoyu vicdanı açısından cezaları yetersiz bulduk. Özellikle cinsel istismarla suçlanan Volkan Şeker’e verilen ceza yeterli değil. Bu yüzden bizde avukatlar aracılığı ile itiraz edeceğiz ve konuya dikkat çekmek için ilerleyen günlerde de konuyu protesto edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar