'Ciro üzerinden kiraya geçilmezse birçok mağaza kapanabilir'

'Ciro üzerinden kiraya geçilmezse birçok mağaza kapanabilir'
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Öncel, AVM'lerin aldığı kiraların cironun yüzde 20 ila 30'unu oluşturduğunu, yeni dönemde ciro üzerinden kira alınması gerektiğini belirtti.

AVM’lerin yeni dönemde artık ciro üzerinde kira almaya geçmesi gerektiği ifade ediliyor. Eğer bu yapılmazsa pek çok mağaza kapanma riskiyle karşı karşıya kalacak. 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yeni dönemde AVM sahiplerinin artık sabit kira yerine ciro üzerinden kira alması gerektiğini söyledi.

SABİT KİRA YERİNE CİRO ÜZERİNDEN KİRA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ

perapost.com sitesinin canlı yayınında soruları yanıtlayan Öncel, "Eski sistemde sabit kira sistemiyle cirolarımızın yüzde 30 ila 20’si kiraya gidiyordu. Ancak AVM’ler açıldığında mağazalar bir anda eski cirolarını yakalamayacak. Başladığımızda yaptığımız cirolarla elemanın maaşını verelim, kirasını mı ödeyelim. Kazancımız bunlara yetmeyeceği için bu durumda kapatmak daha verimli gelecek" dedi.

Öncel, bunun önüne geçmek için ciro üzerinden kira sistemine geçilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Başka türlü bu işten sağ çıkılmayacak" açıklamasını yaptı.

BELLİ BİR SÜRE KİRASIZ BİR DÖNEM İSTİYORUZ

AVM’lerin nisan sonuna kadar kira almayacaklarını duyurduklarını ancak genel giderleri almaya devam etme istekleri olduğunu dile getiren Öncel, "Şu anda kasamıza 1 lira bile girmiyor. Borçlarımız, mağaza yatırımlarımız var. Bununla ilgili ciddi taahhütlerimiz var. Ayrıca sattığımız ürün dönemsel ürün. Hazirana doğru AVM’lerin açılacağını düşünürsek elimizde çok ciddi ürün kalacak ve maliyetin altında bu ürünleri satmak zorunda kalacağız. Bu nedenle 385 marka ile 400 bine yakın çalışanı temsil eden BMD olarak aldığımız prensip kararla mağazalar kapalı olduğu sürece kira ve genel kira ödemeyeceğiz. Açıldıktan sonra genel gider ödemeye başlayacağız. Ancak açıldıktan sonra da düşen talebe bağlı olarak belli bir süre daha kirasız bir dönem istiyoruz" dedi. 

Birçok kişinin sermaye bulmak için evini mülkünü sattığını ifade eden Öncel, "Kontratları hızlıca ciro kirasına çevirmekten başka çare bulamayacağız" diye konuştu.

TL İLE KİRAYA GEÇİLMESEYDİ COVID-19'U DA GÖREMEZDİK

Geçtiğimiz günlerde yaptığı başka bir açıklamada da Öncel, "Cumhurbaşkanlığı kararı ile bundan 17 ay önce mağaza kiralamalarında TL'ye geçilmeseydi markalar bugünkü kur seviyesiyle Covid-19'u bile göremeyecekti" dedi.

Bu karar alınmasaydı o günden bugüne dövizdeki artış nedeniyle kira maliyetlerinin yüzde 55 artmış olacağına dikkat çeken Öncel, "Dövizle kiralama yıllardır markalarımızın en büyük sorunuydu. Hatırlanacağı üzere BMD’nin yoğun çabaları sonucunda 2018’in son çeyreğinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile kiralamada TL’ye geçildi. Bu olmasaydı markalarımız bugünkü maliyetlerle Koronavirüs salgınını görecek kadar bile yaşayamayacaktı" dedi.

Öne Çıkanlar