Cizre’de 6 bin yıllık surlara bazalt kaplama

Cizre’de 6 bin yıllık surlara bazalt kaplama
Daha önce kepçelerle çalışma başlatılan Şırnak’ın Cizre ilçesinde tarihi Birca Belek’in surları bu kez de bazalt kaplamayla kapatılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl Şırnak’ın Cizre ilçesindeki tarihi Birca Belek'in iç kısmında ve etrafında "çevre düzenlemesi" adı altında restorasyon çalışması başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan ihale ile Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş.’ye verildi.

Restorasyon çalışmasında peş peşe tarihi yapıya zarar veren müdahaleler yaşandı. Önce tarihi alanda kepçelerle kazı işlemi başlatıldı. Kamuoyundan yükselen tüm tepkilere rağmen çalışma durdurulmadı. Son olarak da devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi surlar bazalt kaplamayla kapatılmaya başlandı.

TANIDIK FİRMA 
Restorasyon ihalesini alan Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş, bugüne kadar baraj, güvenlik yolu ve restorasyon gibi 25 büyük kamu ihalesini alması dikkat çekiyor. 

Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş’nin aldığı bazı kamu ihaleleri;

* Meydan-Geyikpınar (13-75) Güvenlik yolu yapım işi.

* Hakkari Çocuktepe ve Gölgeli yamaç barajları inşaat işi.

* Dersim Müzesi (eski kışla binası) restorasyonu ve çevre düzenleme işi, Diyarbakır İçkale yapıları (Atatürk müzesi, eski jandarma ve cezaevi binaları) ve İçkale surları restorasyonu.

* İshakpaşa Sarayı restorasyonu ve çevre düzenlemesi.

(MA) 

Öne Çıkanlar