Cizre eski Belediye Başkanı Leyla İmret'e Almanya'dan ödül

Cizre eski Belediye Başkanı Leyla İmret'e Almanya'dan ödül
Sivil cesaret ve insan hakları konusundaki çabaları nedeniyle bu ödüle layık görüldüler.

Cizre’nin eski Belediye Başkanı Leyla İmret Carl-von-Ossietzky İnsan Hakları Madalyası’na layık görüldü. Berlin merkezli Uluslararası İnsan Hakları Birliği tarafından verilen ödüle bu layık görülenler arasında İmret’in yanı sıra engelli bireylerin hakları için mücadele eden Ottmar Miles-Paul da bulunuyor.

Uluslararası İnsan Hakları Birliği tarafından yapılan açıklamada, Leyla İmret ve Ottmar Miles-Paul’un göstermiş oldukları sivil cesaret ve insan hakları konusundaki çabaları nedeniyle bu ödüle layık görüldükleri belirtildi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre açıklamada, her ikisinin de mağdur olan, baskıya uğrayan insanların hakları için mücadele verdiği, toplumsal ve siyasi olarak dışlanan azınlıkların durumuna kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştığı ifade edildi.

1987 yılında Cizre’de dünyaya gelen Leyla İmret’in çocukluğu ve gençliği Almanya’nın Bremen kentinde geçmiş, 2013 yılında Türkiye’ye dönmüştü. İmret, 2014 yılındaki yerel seçimlerde Barış ve Demokrasi Partisi’inden (BDP) aday olmuş ve Cizre Belediye Başkanlığı’na seçilmişti.

Ancak "terör propagandası" yaptığı ve "halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik" iddialarıyla Leyla İmret hakkında soruşturma başlatılmış ve bunun üzerine 2015 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmıştı.

2016’da çıkartılan bir KHK ile ise Cizre Belediyesi’ne kayyım atanmış, İmret, üç kere gözaltına alınıp, serbest bırakılmasının ardından Almanya’ya gitmişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar