İmama 'çocuğa cinsel istismar' suçundan 41 yıl ceza isteniyor

İmama 'çocuğa cinsel istismar' suçundan  41 yıl ceza isteniyor
"15 Temmuz'da Salâ okudum, diye bana iftira atıyorlar" diyerek kendini savunan İmam Kadri Özkaya'nın 41 yıla kadar hapsi istendi.

Diyarbakır’da 9 yaşındaki C.D.’ye tecavüz eden imam Kadri Özkaya’nın 41 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık Özkaya’nın tutuklu bulunduğu Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı duruşmada, taraf avukatları hazır bulundu. 

Olay yerine yakın esnaflarının dinlendiği duruşmada, iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.

İddia makamı mütalaasından, İmam Özkaya'nın Türk Ceza Kanunu'nun 103/2 maddesinde düzenlenen "cinsel istismar durumunda, on altı yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur. Mağdurun on iki yaşını tamamlamamış olması hâlinde verilecek ceza on sekiz yıldan az olamaz" hükmünce cezalandırılmasını istedi. "Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle" istismarın durumunun gerçekleşmesi nedeniyle cezanın yarı oranında artırılmasını talep eden iddia makamı, "istismarın cebir kullanmak" suretiyle gerçekleştiği için ceza artırım hükümlerinin uygulanmasını isteyerek, Özkaya'nın 18 ile 41 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. 

İddia makamı 9 aydır tutuklu olan Özkaya'nın tutukluluğunun devamı yönünde karar verilmesini talep etti.

'15 TEMMUZ'DA SALÂ OKUDUM DİYE İFTİRA ATILIYOR'

Olayın yaşandığı gün İmam Özkaya’nın çocuğu camiye götürdüğü kamera kayıtlarıyla tespit edilirken Özkaya, suçlamaları reddetti. Özkaya, kendini "15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında salâ okuduğu için kendisine iftira atıldığı" şeklinde savundu. İlk ifadesinde hakkındaki suçlamayı reddetmekle yetinen olay saatinde camide başka kişilerin de olduğunu belirten Özkaya, son savunmasında bu iddiaya değinmezken bu sefer kendisine iftira atıldığını iddia etti. Özkaya, "Bahsi geçen tarih 24 Ağustos'tur, bir önceki ayın 15'inci günü darbe teşebbüsü nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatı Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın talimatı üzerine salâ okudum diye bu olaylar başıma geldi. Benim tek suçum bu salâyı okumaktı. Birinin salâ okuması nedeniyle cezalandırılması mı gerekmektedir" dedi.

TANIKLARA BEDDUA 

Mahalledeki esnafın kendisine "Reisin İmamı" lakabını taktığını ve kendisini sevmediklerini öne süren Özkaya, çocuğun ailesine ve olayda tanıklık edenlere "Allah belalarını versin" diyerek beddua etti. Hızını alamayan Özkaya, isminin de ölüm listesinde olduğunu öne sürdü. 

TAHLİYE TALEP ETTİ 

Tecavüz faili Özkaya tahliyesini talep etti. Avukatı, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmak üzere süre talep etti. Mahkeme, Özkaya'nın tahliye talebini bir üyenin muhalefet şerhine karşı oy çokluğuyla reddetti. Mahkeme, esas hakkındaki savunmalarını yapmak üzere süre talebinde bulunan Özkaya'nın avukatının talebini kabul ederek duruşmayı 23 Haziran'a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi'nde bulunan ve Bağlar Müftülüğüne bağlı Hisami Cami İmamı Kadri Özkaya (51), camide Yaz Kur'an Kursu'na katılan 9 yaşındaki erkek bir çocuğunu alıkoyduktan sonra camide bulunan imam odasında tecavüzde bulundu.  Tecavüz olayı çocuğun yaşadıklarını ailesine anlatmasıyla ortaya çıktı. 24 Ağustos 2021’de yaşanan olayda, ailenin şikâyetçi olmasıyla Kadri Özkaya tutuklandı.

İmam Özkaya tecavüz olayını reddetse de, bir pedegog eşliğinde ifadesine başvurulan çocuk, yaşadıklarını anlattı. Camide tuvalet görevlisi olan M.K. de olaya tanıklığını anlatarak tecavüzü doğruladı. 

M.K., olay günü klimayı kontrol etmek için camiye girdiğini, camide İmam Kadri Özkaya ile bir çocuğun ayakkabısının bulunduğunu ifade etti. M.K., namaz bölümünde kimsenin bulunmaması nedeniyle anahtarının sadece kendisi ve İmam Kadri Özkaya'da bulunan ve penceresinin bulunmadığı imam odasına girmek istediğini ancak anahtarla kilitli kapıyı açamadığını belirtti. 

Kapının arkadan kilitli olduğu için açamadığını, bunun üzerine caminin önünde beklemeye başladığını söyleyen M.K., yaklaşık 15 dakika sonra Kadri Özkaya ile çocuğun camiden çıktığını ifade etti. (MA)

 

Öne Çıkanlar