Çocuklara yönelik istismar ve cinsel suçlarda Türkiye'nin dünyadaki yeri

Çocuklara yönelik istismar ve cinsel suçlarda Türkiye'nin dünyadaki yeri
Çocuklara yönelik istismar ve cinsel suçların engellenmesi ve müdahalesine ilişkin hazırlanan bir raporda İngiltere en güvenilir ülke oldu. Türkiye'nin notu 100 üzerinden 56.7.

Yayınlanan raporda, ülkedeki refah seviyesi arttıkça çocuklar için ortamın daha da güvenilir olduğuna dikkat çekildi. Elde edilen bulgulara göre 60 ülkeden 34'ünde çocukların istismarına dair suçlarla ilgilenen özel emniyet birimleri bulunurken sadece 6 ülkede erkeklere yönelik suçlar kayıt altına alınıyor ya da raporlanıyor.

Euronews'in The Economist'in farklı bölgelerden topladığı verileri karşılaştırarak oluşturduğu listeden aktardığına göre, Türkiye, çocuklar için en güvenli 60 ülke arasından 18'inci sırada yer aldı.

SIRALAMANIN İLK VE SONUNDA YER ALAN ÜLKELER

Söz konusu çalışmada, 60 ülke çevre ve toplum, yasal düzenlemeler, yönetim gücü ve yetkisi ile toplumun ve medyanın yükümlülüklerinden oluşan ve alt başlıkları olan 4 ana madde üzerinden puanlandı.

Şubat 2018 ile Nisan 2019 arasında incelenen ülkeler arasında İngiltere, 83.0 puanla en güvenilir ülke konumunda. İkinci sıradaki İsveç'i Avustralya ve Kanada takip etti. Listenin 60'ıncı ve en son sırasında 26.4 puanla Demokratik Kongo Cumhuriyeti yer aldı. Nijer, Pakistan ve Burkina Faso da son sıralarda gelen ülkeler oldu.

TÜRKİYE'NİN KARNESİ

Rapora göre Türkiye, yasal zeminde gerekli düzenlemelerin çoğuna sahip ancak uygulamaya gelindiğinde, çocuk yaşta evlilik, suçların raporlanması ve internet üzerinden işlenen suçlara müdahale gibi konularda zayıf kaldı.

Türkiye'de internet üzerinde çocukların istismar edilmesine yönelik yasal düzenlemelerin ve yaptırımların eksikliği dikkat çekti. Bu hususta, çocuk pornografisi gibi suçların yasa dışı olmasına rağmen suç işlemek üzere çocuklarla sanal ortamdan iletişim kurma ile ilgili yasaların yetersiz kaldığı belirtildi.

Türkiye'nin 0 puan alarak sınıfta kaldığı diğer bir başlık ise veri toplama oldu. Raporda, çocuklara yönelik suçlarda, suçun tarifi, sayısı, cinsiyet, yaş gibi verilerin bir kaynakta toplanmadığı ve kayıt altına alınmadığı yazıldı.

Türkiye, çevre ve toplum başlığından 58, yönetim gücü ve yetkisinden 53, yasal düzenlemelerden 57 ve toplumun ve medyanın yükümlülüklerinden 61 puan aldı.

Öne Çıkanlar