İHD'den Özcan Onay çağrısı: Sorumluluğu olan tüm kamu görevlileri tespit edilsin

İHD'den Özcan Onay çağrısı: Sorumluluğu olan tüm kamu görevlileri tespit edilsin
'Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğunu, bu sözleşmeyle tüm çocukların yaşama ve gelişme hakkının güvence altına alındığını bütün sorumlulara hatırlatıyoruz.'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Hakları Komisyonu, Hakkari'de askerler tarafından öldürülen 16 yaşındaki Özcan Onay’la ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

30 Kasım’da Hakkâri’nin Derecik ilçesi Yeşilova Mahallesi’nde üç arkadaşı ile piknik yapmak ve palamut toplamak için gezintiye çıkan 16 yaşındaki Özcan Onay, askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

VALİLİK, 'KAÇAKÇI' İDDİASINDA BULUNDU

Görgü tanıklarının anlattığına göre, Türkiye-Irak sınırına yaklaşık 400 metre uzaklıkta gerçekleşen olayda, ateş açılmadan önce sınır hattında görevli askerler tarafından herhangi bir uyarı yapılmadı. Hakkâri Valiliği olayla ilgili açıklamasında, "Askeri yasak bölgede olan mücavir alanda yurt dışından yurt içine yasa dışı yollarla girmeye çalışan kişilerin sözlü olarak uyarıldığı, bu uyarıya cevap verilmemesi üzerine havaya açılan ateş sonucunda bir kişinin yaşamını yitirdiği, olaya ilişkin adli ve idari soruşturmanın başlatıldığı" ifadelerine yer verildi.

Olay yerine giden Onay’ın amcası, askerlerin yerde kanlar içinde yatan Onay’a müdahale etmediğini, yeğenini sırtına alarak yola taşımak zorunda kaldığını anlattı.

İHD, CEZASIZLIK POLİTİKASINA DİKKAT ÇEKTİ

Onayın öldürülmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan İHD, "Kürt coğrafyasındaki sınır bölgelerinde kolluk görevlilerinin keyfi nedenlerle açtıkları ateş nedeniyle her yıl insanlar yaşamını yitirmeye ya da yaralanmaya devam ediyor" dedi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Yaşanan bu ölüm ve yaralanmalar sonucunda failler hakkında etkili, objektif ve şeffaf soruşturmalar yapılmadığı için ihlaller önlenemiyor ve sürekli hale geliyor. Failin kamu görevlisi olduğu bu ve benzeri ihlallerde, devletin artık bir yargılama kültürü haline getirdiği cezasızlık politikası, kamu görevlilerinin silah kullanma konusunda pervasızca davranmasına neden oluyor.

'ALIŞMAYACAĞIZ'

İnsan hakları savunucuları olarak bu duruma alışmayacağız. Yaşama ve gelişme hakkı elinden alınan her bir çocuğun adalet arayışı için mücadele edeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz.

Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğunu, bu sözleşmeyle tüm çocukların yaşama ve gelişme hakkının güvence altına alındığını bütün sorumlulara hatırlatıyoruz.

Türkiye Devleti’ni sözleşmedeki yükümlülükleri gereğince; her bir çocuğun ölümünde koşulsuz şartsız çocuklardan yana taraf olmaya ve 16 yaşındaki Özcan Onay’ın yaşamını yitirmesinde sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin tespit edilerek etkili bir idari ve cezai soruşturma sürecini başlatmaya çağırıyoruz." 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar