Commerzbank: TCMB para politikası enflasyonu tetikliyor, TL daha fazla değer kaybedecek

Commerzbank: TCMB para politikası enflasyonu tetikliyor, TL daha fazla değer kaybedecek
'Faiz oranını enflasyonun üzerinde tutma kuralı sadece keyfi bir kuraldı' diyen Commerzbank, 2021 sonuna kadar dolar/TL'nin mevcut seviyelerden önemli ölçüde yükseleceği beklentisinde.

Avrupa'nın en büyük bankalarından biri olan Commerzbank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aldığı son kararları değerlendirdi. 

Commerzbank açıklamasında, "Enflasyonu her yerde yükselten birkaç güçlü geçici etki görüyoruz, ancak Türkiye örneğinde yüksek enflasyon yeni bir olgu değil. Daha önceki TCMB açıklamaları, istikrarlı bir şekilde değer kaybeden TL'nin ve döviz kurunun enflasyonun yükselmesindeki ana neden olduğunu savunuyordu – Ancak bu geçici bir bileşen değil ve para politikası durumu düzeltebilecek tek araç" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

"Enflasyonun son birkaç ayda yaklaşık yüzde 20’ye yükseldiğini unutalım. Düşük faiz oranlarının gerekçesi olarak üstü kapalı olarak gösterilen yüzde 16,8’lik çekirdek enflasyon oranını ele alalım.

1) Enflasyon yüzde 16,8 ve hedef yüzde 5 iken, TCMB dışında faiz oranlarını düşürmeyi düşünen başka bir merkez bankasına pek işaret edemeyiz. Faiz oranını enflasyonun üzerinde tutma kuralı sadece keyfi bir kuraldı. Bu kuralı basitçe faiz oranının çekirdek enflasyonun hemen üzerinde tutulduğu bir kuralla değiştirebileceğimiz anlamına gelmez ve bu da ihtiyatlı para politikası olarak nitelendirilir.

2) Faiz oranlarını yükselten pek çok ihtiyatlı merkez bankası, enflasyonun kaynağı geçici de olsa, bunu sadece enflasyon beklentilerini frenlemek için yapıyor.

3) Tabii ki, yüksek enflasyona karşı koyacak daha sıkı para politikası ekonomiyi boğacaktır (sorun ortadan kalkana kadar bir süre) dolayısıyla bu durumda kredi büyümesi öncelik değildir. Yıl sonuna kadar dolar/TL'nin mevcut seviyelerden önemli ölçüde yükselmesini bekliyoruz."

Öne Çıkanlar