Commerzbank: Türk Lirası sert biçimde zayıflayabilir

Commerzbank: Türk Lirası sert biçimde zayıflayabilir
Commerzbank, enflasyon beklentisinin ikna edici olmadığını belirtti, gelişen piyasalarda risk iştahı düştüğünde TL'nin de sert biçimde zayıflayabileceği uyarısı yaptı.

Commerzbank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dünkü faiz indirim kararını değerlendirdi.

Commerzbank Gelişen Piyasa Analisti Tatha Ghose, Merkez Bankası'nın enflasyonda düşüş beklentisinin ikna edici olmadığını savundu. Ekonominin yeniden ivmelenmesi halinde dezenflasyon sürecinin devam etmeyebileceğini belirten analist, "Enflasyon göstergeleri, şu anki seviyelerden daha fazla gevşemeyi desteklemiyor. Yine de Türkiye'deki politik gerçek faizlerin yüzde 8 - 9'lara kadar inebileceğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

BloombergHT'de yer alan habere göre, Türkiye'nin Macaristan'la beraber en negatif reel faize sahip ülke olduğunu belirten Ghose, "Merkez Bankası dezenflasyon sürecini gerekçe göstererek politika faizini 50 baz puan düşürdü ve yüzde 10.75'e çekti. Ancak, ocak ayında enflasyon yeniden yükselişe geçti, üretici fiyatları da sert biçimde ivmelendi. Türkiye'nin reel faizi şimdi negatif. Gelişen ülkelerde risk iştahı düştüğünde Türk Lirası da sert şekilde değer kaybedebilir" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası, dün gerçekleştirdiği şubat ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 50 baz puan indirerek, yüzde 10.75'e düşürmüştü. Merkez Bankası, gerçekleştirdiği son altı Para Politikası Kurulu toplantısında da faiz indirimine gitti.

Bloomberg HT'ye faiz indirme kararını değerlendiren JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci de, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğini söylemiş, gelecek ay 25 baz puanlık indirim beklediğini belirtmişti.

Cebeci, "Politika yapıcıların da daha düşük faiz istediğini bildiğimize göre Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecektir, gelecek ay 25 baz puan, yıl sonuna doğru da enflasyonun yılın ikinci yarısında tek haneye inmesiyle birlikte uluslararası arenada da bir terslik olmazsa faiz indirimlerinin devam etmesini bekliyoruz" yorumunu yapmıştı.

Öne Çıkanlar