Coronavirus işçiler arasında kol geziyor: Eylül ayında 46 işçi yaşamını yitirdi

Coronavirus işçiler arasında kol geziyor: Eylül ayında 46 işçi yaşamını yitirdi
Yılın ilk 9 ayında 1483 işçi yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği(İSİG) Meclisi, geçtiğimiz ayda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren ve kaza geçiren işçilere dair raporunu Kadıköy’de gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla duyurdu.

Rapora göre Eylül ayında en az 177 işçi yaşamını yitirdi. Raporda 46 işçinin Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisi yer aldı. Salgının resmi olarak başladığı süreçten bu yana ise 274 işçi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Süreyya Operası önünde yapılan basın açıklamasıyla duyurulan raporu İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) Örgütlenme Uzmanı Deniz Gider okudu.

İşyerlerinde önlemlerin alınmadığını, denetim yapılmadığını, aksine işçilerin örgütlenmesinin engellendiğini söyleyen Gider, "Eylül ayında tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 177 işçi, 2020 yılının ilk dokuz ayında ise en az bin 493 işçi çalışırken hayatını kaybetti" dedi.

‘TÜRKİYE, TARİHİN EN BÜYÜK ‘İŞÇİ KIRIMI’ İLE KARŞI KARŞIYADIR’

Eylül ayında da yine altı çocuk işçi yaşamını yitirirken, beş mülteci işçi de çalışırken öldü. 46 işçinin Coronavirus nedeniyle yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşan Gider, bilgiye ulaşmakta zorlandıklarını belirterek, "Salgının başından beri tespit edebildiğimiz kadarıyla en az 274 işçi Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. İşçilerin ailelerini ve emeklileri de ekleyince bugüne kadar salgından ölenlerin büyük bir çoğunluğunun işçi sınıfından olduğu gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır. Türkiye, tarihin en büyük ‘işçi kırımı’ ile karşı karşıyadır" ifadelerini kullandı.

Açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

Covid-19 sağlıkçılar için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalı.

İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalı.

Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalı.

İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve üretime ara veren işyerlerinde işçilere 1.168 TL değil tam ücret ödenmeli.

Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gidilmeden azaltılmalı.

İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmeli.

Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalı.(HABER MERKEZİ)

Fotoğraf: Zeynep Kuray

Öne Çıkanlar