Covid-19: Japonya Başbakanı özür diledi

Covid-19: Japonya Başbakanı özür diledi
Japonya'da Covid-19 vakalarının toplam sayısı bugün itibarıyla 653 bin 602'ye yükselirken, 11 bin 107 kişi ise hayatını kaybetti.

Muhalefet partilerinin yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgınının daha önce kontrol altına alınamamasına yönelik eleştirilerine cevap veren Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, kamuoyundan özür diledi.

Covid-19 salgını nedeniyle Tokyo, Osaka, Kyoto ve Hyogo eyaletlerinde uygulanan olağanüstü hal (OHAL) kararı süresinin 31 Mayıs'a kadar uzatıldığı Japonya’da Başbakan Yoshihide Suga, salgının önceki OHAL uygulamasında kontrol altına alınamayışına dair eleştirilere mecliste yanıt verdi.

Japonya Komünist Partisi'nden (JCP) Tadashi Shimizu'nun insan hayatını koruma sözü veren hükümetin, Kansai bölgesindeki ölümlerden sorumlu tutulması gerektiğine yönelik ithamları üzerine Suga, hükümetin nisan ayından bu yana hastane yatak kapasitelerini artırdığını ifade etti.

Buna rağmen bölgedeki durumun gözler önünde olduğunu belirten Suga, OHAL döneminde salgının kontrol altına alınamadığı gerekçesiyle özür diledi.

'OLİMPİYATLARIN DÜZENLENMSİNDE KARARLIYIZ'

Suga, geleceği merak konusu olan Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na yerel seyirci kabul edilmemesi halinde nasıl bir gelir kaybı beklediğine dair soruya ise "dev organizasyonun düzenlenmesi konusunda kararlı olduklarını" belirterek yanıt verdi.

"Organizasyon Komitesi'nin birkaç senaryoya göre hazırlık yaptığının farkındayım" diyen Suga, "Seyirci kararına ilişkin, turnuvanın güvenle düzenlenebilmesi için yurt dışı ve yurt içi salgın durumunu gözlemleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

SÜRESİ UZATILMIŞTI

Japonya'da ilk OHAL, Covid-19 salgınının başlarında geçtiğimiz sene 7 Nisan'da belirli bölgelerde ilan edilmiş, daha sonra kapsamı genişletilen uygulama 25 Mayıs'ta tamamen son bulmuştu.

Hükümet, Covid-19 vakalarında görülen artış üzerine Tokyo ve çevresindeki 3 eyalette geçtiğimiz 7 Ocak'ta yeniden OHAL ilan etme kararı almış, uygulama alanı 11 eyalete çıkarılan karar 21 Mart'ta ülke genelinde sona ermişti.

Son olarak Tokyo, Osaka, Kyoto ve Hyogo'da geçerli olmak üzere 25 Nisan'da ilan edilen ülkenin 3. Covid-19 OHAL'inin 11 Mayıs'a dek süreceği söylense de, salgının gidişatı göz önüne alınarak kararın süresi 31 Mayıs'a dek uzatılmıştı. Öte yandan karar kapsamına Aichi ve Fukuoka eyaletleri de dahil edilmişti.

Japonya'da Covid-19 vakalarının toplam sayısı bugün itibarıyla 653 bin 602'ye yükselirken, 11 bin 107 kişi ise hayatını kaybetti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar