Covid-19'dan vefat eden doktorun ailesine meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağlandı

Covid-19'dan vefat eden doktorun ailesine meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağlandı
İzmir Tabip Odası, Covid-19'dan hayatını kaybeden doktorun ailesine ölüm aylığı bağlandığını bildirdi.

İzmir Tabip Odası'nın Covid-19'dan hayatını kaybeden doktor kardeşler Muharrem ve Nuri İdiz için yürüttüğü mücadele sonuç verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Doktor Nuri İdiz'in eşi ve kızına meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağladı.

Ambalaj üreten iki fabrikanın iş yeri hekimi olan Dr. Muharrem İdiz, solunum yetmezliğiyle 2 Nisan'da hastaneye başvurdu. 58 yaşındaki doktor test sonucu gelmeden, ertesi gün vefat etti. 55 yaşındaki kardeşi Nuri İdiz de işyeri hekimiydi ve 20 Nisan'da hayatını kaybetti.

İLK BAŞVURU REDDEDİLDİ

İzmir Tabip Odası, mayıs ayında Muharrem İdiz için Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaptı. Yapılan başvuruda Dr. İdiz’in ölümünün meslek hastalığı sonucu olduğunun kabulü ile yakınlarına ölüm geliri bağlanması talep edildi. SGK tarafından yapılan ilk incelemede, Covid-19’un mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde olmadığı gerekçesiyle başvuru reddedildi.

MESLEK HASTALIĞI KABUL EDİLDİ

İzmir Tabip Odası’nın Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’na itirazının ardından, ilgili sağlık kuruluşlarından ve işyerlerinden kayıtlar istenerek başvuru tekrar değerlendirildi.

İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, "SGK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, ölümün meslek hastalığına bağlı olduğu değerlendirildiği ve Dr. İdiz’in eşi ve kızına meslek hastalığına bağlı ölüm geliri bağlandığı bildirilmiştir. Covid-19 nedeniyle vefat eden bütün sağlık emekçilerinin durumu aynı çerçevede değerlendirilmelidir. Kamu veya özel sağlık kurumu ayrımı yapılmaksızın, Covid-19 nedeniyle vefat eden sağlık emekçilerinin yakınlarının mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gereklidir. Sağlık emekçilerinin yakınları, uzun hukuksal süreçlerle karşı karşıya kalmamalı, sosyal güvenlik hukukundan kaynaklı aylıkları ivedilikle bağlanmalıdır" denildi.

Öne Çıkanlar