Covid-19 nedeniyle 51 eczacı yaşamını yitirdi

Covid-19 nedeniyle 51 eczacı yaşamını yitirdi
Hastaneye gitmekten kaçınan yurttaşların adresleri eczaneler oldu.

Türkiye’de pandemi sürecinde 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. 14 Mayıs Eczacılar Günü'nü bu tabloyla karşılayan eczacıların pandemide iş yükü arttı.

‘PEK ÇOK KİŞİ HASTANELERE BAŞVURMAKTAN KAÇINARAK ŞİKÂYETLERİ İÇİN ECZANEYE GİTMEYİ TERCİH ETTİ’

Altınbaş Üniversitesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nilay Aksoy, eczacıların yaşadıkları sıkıntıları, "Coronavirus salgını eczaneler üzerinde de büyük bir etki yaratarak eczacıların ve eczane çalışanlarının çalışma hayatlarında değişikliklere yol açtı. Pek çok kişi pandemi sırasında hastanelere başvurmaktan kaçınarak şikâyetleri için eczaneye gitmeyi tercih etti. Eczacıların iş yükü arttı. Toplum eczacıları, ülkenin her yerinde ilaç, eczacılık ve sağlık hizmetleri sunan birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcıları oldular" şeklinde ifade etti.

‘ECZACILAR PES ETMEYİP HİZMETE DEVAM ETTİLER’

Pandeminin başında maske dağıtımında yaşanan skandalı da hatırlatan Aksoy, şöyle devam etti: "O dönemde maske ve dezenfektanlara aşırı talep nedeniyle tedarik sıkıntısı yaşanmış ve bu ürünlerin maliyetlerinin üreticiler tarafından aniden artırılması sonucu eczacılar halktan olumsuz tepkilere maruz kalmışlardı. Bu haksız tepkilere rağmen eczacılar pes etmeyip hizmete devam ettiler. Kuyrukların oluşmasına neden olan bedava maske dağıtımının sorumluluğu da üstlendiler, eczaneler içinde yoğunluklar oluştu, sistem zaman zaman çalışmadı. Bu yoğunluk, normal ilaç hizmetinde zorluklara neden oldu ve Covid-19 ile enfeksiyon riskini artırdı."

Bu süreçte çok sayıda eczacının sağlıkta şiddet mağduru olduğuna dikkat çeken Aksoy, "Sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan, özveri ve gayret içerisinde görevlerini yapan tüm eczacılarımızın 14 Mayıs Eczacılık Günü kutlu olsun" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar