Covid-19'un küresel ekonomiye maliyeti 8,8 trilyon doları bulabilir

Covid-19'un küresel ekonomiye maliyeti 8,8 trilyon doları bulabilir
Asya Kalkınma Bankası, Covid-19 salgınının dünya ekonomisine maliyetiyle ilgili tahminini yükselterek, tedbirlerin altı ay sürmesi halinde maliyetin 8,8 trilyona çıkacağını öngördü.

Asya Kalkınma Bankası, "Covid-19'un Potansiyel Ekonomik Etkisine" ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda, Covid-19 salgınının ekonomik etkisine yönelik güncelleme yapılarak, alınan tedbirlerden üç ay sürmesi durumunda dünya ekonomisine virüsün maliyetinin 5,8 trilyon dolar, altı ay sürmesi durumunda ise virüsün maliyetinin yaklaşık 8,8 trilyon dolara çıkabileceği belirtildi.

Banka, 3 Nisan’da "Asya Kalkınma Görünümü 2020" raporunda söz konusu maliyeti tedbirlerin ne kadar sürede kalacağına bağlı olarak 2 trilyon dolar ile 4,1 trilyon dolar arasında açıklamıştı.

Güncellenmiş maliyetin, küresel düzeyde gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6,4 ile yüzde 9,7 arasında daralması anlamına geldiğinin ifade edildiği raporda, Çin dahil olmak üzere gelişmekte olan Asya ülkelerine pandeminin toplam maliyetinin üç aylık tedbir senaryosun da 1,7 trilyon dolar ve altı aylık tedbir senaryosun da 2,5 trilyon dolar olacağı öngörüldü.

Raporda, virüsün Çin’e maliyetinin 1,1 trilyon dolar ile 1,6 trilyon dolar arasında olacağına işaret edildi.

Asya Kalkınma Bankası, güncelleme raporunun seyahat ve ekonomik faaliyetlerin askıya alınmasının küresel ticareti 1,7 trilyon dolar ile 2,6 trilyon dolar arasında azaltacağını, 158 milyon ile 242 milyon arasında insanı işinden edeceğini öngördü.

Raporda görüşlerine yer verilen Asya Kalkınma Bankası Başekonomisti Yasuyuki Sawadaise, bankanın güncellenmiş analizinin Covid-19'un çok önemli potansiyel ekonomik etkisinin kapsamlı bir resmini sunduğunu belirterek, "Ayrıca, analiz politika müdahalelerinin ekonomilere verilen zararı hafifletmeye yardımcı olabileceği önemli rolü vurgulamaktadır " değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar