Çukurovalı çiftçi buğday fiyatına tepkili

Çukurovalı çiftçi buğday fiyatına tepkili
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatının ton başına 940 lira olarak açıklamasına tepki var.

HAMZA GÜL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatının ton başına 940 lira olarak açıklaması Çukurovalı Buğday üreticilerini hayal kırıklığına uğrattı. Çiftçi bu fiyatın en az ton başına bin yüz lira olmasını bekliyordu.

Türkiye’nin buğday üretiminde önemli merkezlerden birisi olan Çukurova’da üretici bu yılda açıklanan taban fiyatından memnun değil. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, devletin açıkladığı taban fiyatın Dünya Piyasalarına göre yüksek görünmesine rağmen Türkiye’deki girdi maliyetleri göz önüne alındığında bu rakamın beklentilerinin altında kaldığına dikkat çekerek "açıklanan buğday taban fiyatı Çukurovalı çiftçinin beklentilerinin altında kalmıştır. Çünkü bu yıl iklim koşullarının olumsuz etkilerini de göz önüne aldığımızda üretim zaten beklentinin altında kaldı. Bu bağlamda bu rakam bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

TMO, TABAN FİYATINI 940 TL OLARAK AÇIKLADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hasadın yoğunluğu ve yüksek rekolteye bağlı olarak piyasa fiyatlarının gevşemesi sonucu bugün itibariyle Toprak Mahsulleri Ofisi - TMO’nun müdahale fiyatı açıklamasının bir ihtiyaç olduğunu aktaran Bakan Çelik, "Bugün yapacağımız Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının fiyatı tabii ki bir taban fiyat. Bu taban fiyatın üzerinde değer bulacak. 2017 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayının alım fiyatı ton başına 940 lira olarak belirlenmiştir" dedi.

ÇİFTÇİ TON BAŞINA  ENAZ 1100 TL İSTİYOR

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Çukurovalı çiftçinin buğday dışında başka ürünlerde yetiştirmesiyle bu anlamda kendini kurtarmaya çalıştığına değinerek, "Sadece bir yıl boyunca buğday ekip biçen çiftçi bu durumu kaldıramaz, çünkü akaryakıt, gübre, başta olmak üzere girdi fiyatları sürekli artıyor. Ama açıklanan taban fiyata baktığımızda döviz bazında bile geçen yıl açıklanan fiyatın çok altındadır. Çünkü geçen yıl açıklanan taban fiyatın karşılığını döviz olarak baz aldığımızda bu yıl ki fiyat döviz olarak bile çok aşağıya düşmüştür" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar