Cumhur İttifakı’nda çatlak: AKP'li başkandan MHP'li isme 'Sen ittifak üyesisin, açıklamamı bekle' resti

Cumhur İttifakı’nda çatlak: AKP'li başkandan MHP'li isme 'Sen ittifak üyesisin, açıklamamı bekle' resti
Atakum'daki tek yeşil alanın AKP'li belediye tarafından imara açılmasına karşı muhalefetle birlikte MHP'li isim de 'Hayır' oyu kullanırken, partisi de ittifak ortağı AKP'ye destek vermedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, CHP'li Atakum Belediyesi'nin elinden alınarak yıkılan ve yerine 3 katlı bina yapılmak istenen Yalı Kafe alanı ile ilgili yapılacak imar değişikliği planı Cumhur İttifakı bileşenleri arasında tartışmalara neden olurken, muhalefet de AKP’nin betonlaştırma politikasına tepki gösterdi.

31 Mart seçimlerinden sonra Atakum Belediyesi AKP'den CHP'ye geçince İller Bankası, daha önce yıllarca belediye sosyal tesisleri olarak kullanılan üzerinde yeşil alan, 2 düğün salonu, çocuk oyun parkı, kafe olan yaklaşık 2 bin metrekarelik Yalı Kafe Restorant'ın bulunduğu araziyi satışa çıkardı.

CHP’li Atakum Belediyesi araziyi almak için görüşmeler yaptığı sırada İller Bankası, araziyi AKP’li Büyükşehir Belediyesi’ne Millet Kıraathanesi yapılması için verdi. Geçtiğimiz ağustos ayında da AKP’li Belediye arazide bulunan tesisleri yıkarak, ilçe belediyesine ait malları taşıdı.

Büyükşehir Belediyesi alana tam olarak ne yapılacağını açıklamadan 3 katlı binalar yapılması için imar planı değişikliği oylaması yaptırdı.

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI: SAHİLE AÇILAN TEK ALANI YAPILAŞMAYA AÇIYORLAR

Sözcü'nün haberine göre Meclis toplantısında oylamadan önce konuşan Atakum’un CHP’li Belediye Başkanı Cemil Deveci, "Millet Bahçesi, Millet Kıraathanesi yapılmıyor. Yapılaşma üç kat arttırılıyor. Mekânsal planlar yönetmeliğine aykırı düzenleme yapılıyor. Mevcut yeşil güçlendirilecek korunacaktı ama görünüyor ki burası yapılaşmaya açılıyor. Samsun’da sahile açılan tek alan burası. Bu da ortadan kaldırılıyor. Bu yönleri ile zaten düzgün olmayan yapılaşma planına bir olumsuzluğu da biz ekliyoruz. Bunu yapmayalım. Millet Bahçesi şeklinde yeşil alanı bol bir plan yapalım. Atakumluların sesine kulak verin" dedi.

CHP Meclis üyesi Hasan İpek de "Biz burayı mahkemeye vermiştik, yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Siz de ‘orası çok güzel olacak’ demiştiniz. Keşke öyle olsaydı… Şimdi imar değişikliği yapılarak orası tamamı beton yığını haline gelecek. Bize vermiş olduğunuz sözü tutmadınız. Sözünüzün arkasında durmanızı istiyorum" şeklinde konuştu.
İYİ PARTİ: HİÇBİRİMİZİN BURAYA NE YAPILACAĞIYLA İLGİLİ BİLGİSİ YOK

İYİ Parti Meclis Üyesi Alper Aydemir’de alana ne yapılacağını bilmedikleri, bu konu hakkında meclis üyelerinin bilgisi olmadığını belirterek, "Buraya bir imar geçirdik şimdi tekrar bir imar düzenlemesi yapıyoruz. Hiç birimizin buraya ne yapılacağı ile ilgili bilgisi yok. Bizimle paylaşılmadı. Atakum zaten yapılan yanlış yapılaşmadan ötürü çok güzel yeşillikleri olan yerken biz burayı betonlaştırdık. Belki de tek alanlardan birini de; Yalı Kafe’nin orayı da yapılaşmayı yoğunlaştırarak yeşil alanı öldüreceğiz. Lütfen bu kararı bekletelim. Biraz daha bekletelim doğru ise biz de destek olacağız ama doğru değilse sizde bize destek olun" diye konuştu.

MHP’Lİ MECLİS ÜYESİ: BENİM OYUM HAYIR AMA PARTİM ÇEKİMSER KALACAK

Cumhur İttifakı’nın ortaklarından MHP’nin belediye meclis üyesi İsmail Sevindik ise Yalı Kafe’nin aslında ilçe belediyesinde kalması gerektiğini dile getirerek, "Burada bir alışkanlık var. Burası Atakum halkının açık alanı olarak çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptığı bir yer. Bu türlü yerleri korumamız gerekir. Bu mantıkla olaya bakıyoruz. Bu anlamda Milliyetçi Hareket Partisi’nin oyu çekimserdir. Ama ben kişisel ve mesleki hassasiyetimden dolayı olumsuz oy vereceğim" ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI, MHP’Lİ MECLİS ÜYESİNE ÇIKIŞTI: SEN CUMHUR İTTİFAKI ÜYESİSİN, AÇIKLAMAMI BEKLERSEN İYİ OLUR

İmar değişikliği konusunda fikirlerini söyleyen meclis üyelerinden sonra açıklama yapan AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, önce MHP’li Sevindik’i uyararak, "Sen Cumhur İttifakı’nın üyesisin. Benim açıklamamı beklersen iyi olur" dedi.

BAŞKANDAN ELEŞTİRİLERE DE TAHAMMÜLSÜZLÜK: BETON YIĞINI DİYEMEZSİNİZ

Ardından da Başkan Demir, alana yapılacak olan projenin kitap kafe şeklinde olacağını Türkiye’de örnek proje olarak gösterileceğini iddia ederek, "Biz burayı kitap kafe tarzı bir proje geliştireceğiz dedik. Betonlaşma dediniz. Biz bir plan kararı alıyoruz burada. Burada betonlaşma yok. Atakum’dan Türkiye’ye bir marka değeri olacak bir proje. Mimarisiyle, projesiyle yediden yetmişe yerli yabancı herkesin geçecek olduğu, nefes alacağı botanik bir bahçe şeklinde olacak. Konsept bu. Siz buna beton yığını diyemezsiniz. Ahşap ağırlıklı beton yığını değil. Kitap sergi alanları var, sanat faaliyetlerini icra edeceğiz, restoran kısmı var. Bahçe ile uyumu müthiş bir projeyi geliştirdik" savunması yaparak, projenin plan ve görselini gösterdi.

MHP DESTEK VERMEDİ, İMAR DEĞİŞİKLİĞİ AKP’LİLERİN OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

AKP’li Belediye Başkanı Demir, proje hakkında bilgi verdikten sonra yapılan oylamada ise Millet İttifakı’na bağlı meclis üyeleri "Hayır" oyu verirken, MHP’li İsmail Sevindik de söylediği gibi ret oyu kullandı. MHP’li diğer meclis üyeleri de çekimser kaldı. Ancak imar değişikliği AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Kabul edilen imar planı değişikliği ile alanın yüzde 40’nın imara açılmış olacağı belirtildi.

Öne Çıkanlar