Cumhurbaşkanı atadı ama bakanlıkta adı yok: Çalışmadan genel müdür maaşı alıyor

Cumhurbaşkanı atadı ama bakanlıkta adı yok: Çalışmadan genel müdür maaşı alıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığına atanan Volkan Koç'un 3 ay geçmesine rağmen atamayla gelen özlük haklarından yararlandığı ancak görevine hiç başlamadığı ortaya çıktı

Tarım Bakanlığında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan üst düzey bürokratın görevine hiç başlamadan maaş aldığı ortaya çıktı. lan Strateji Geliştirme Başkanlığına atanan Volkan Koç’un yerine Özgür Akif Tel, görevlendirme ile bu görevini yürütürken, bu durum kamu bürokrasinde bir ilk olarak tarihe geçti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kamu bürokrasisinde eşi görülmemiş bir duruma sahne oldu. Görevden alınan Bekir Pakdemirli’nin özel kalem müdürü Volkan Koç, geçtiğimiz Aralık ayında Bakanlığın en önemli birimlerinden olan Strateji Geliştirme Başkanlığına atanmıştı. Atama Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılırken, atama kararı da 25 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

GENEL MÜDÜRLÜK STATÜSÜNDE

Milli Gazate'nin aktarımına göre, Genel Müdürlük statüsünde olan Strateji Geliştirme Başkanlığına atanan Volkan Koç’un 3 ay geçmesine rağmen atamadan kaynaklanan bütün özlük haklarından yararlandığı ancak görevine hiç başlamadığı ortaya çıktı. Volkan Koç’un yerine Özgür Akif Tel, görevlendirme ile bu görevini yürütürken, bu durum kamu bürokrasinde bir ilk olarak tarihe geçti.

BÖYLESİ İLK KEZ YAŞANIYOR

Kamu kurumlarında asaleten atamaların yapılmadığı durumlarda vekâleten atama ile kurumlar yönetilirken, asaleten atamanın yapıldığı halde ataması yapılan bürokratın görevine başlamayarak yerine görevlendirme ile bir başkasının getirilmesi kamu bürokrasisinde bir ilk oldu.

STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI 2 YILDIR VEKALETEN YÖNETİLİYORDU

Strateji Geliştirme Başkanlığına, Oruç Baba İnan’ın Ocak 2020’de ayrılmasıyla birlikte vekaleten Kerim Üstün daha sonra ise Özgür Akif Tel atanmıştı. Özgür Akif Tel, Strateji Geliştirme Başkanlığına geçtiğimiz Mayıs ayında atanırken, Tarım ve Orman Bakanlığının başta yatırım programları ve idare bütçesinin hazırlanması olmak üzere stratejik plan ve performans programlarını belirleyen en önemli birimlerinden olan Strateji Geliştirme Başkanlığı Oruç Baba İnan’dan sonra yani 2 yıldır vekaleten yönetiliyordu.

BEKİR PAKDEMİRLİ’NİN TÜRKCELL’DEN GETİRDİĞİ ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ ATANMIŞTI

Söz konusu Strateji Geliştirme Başkanlığına geçtiğimiz Aralık ayında yapılan asaleten atama ile görevden alınan Bekir Pakdemirli’nin Türkcell’den getirerek özel kalem müdürlüğünü yapan Volkan Koç atanmıştı. Aradan 3 ay geçmesine rağmen Volkan Koç’un görevine başlamadığı ortaya çıkarken, Genel Müdürlük statüsündeki Başkanlığın bu sefer vekaleten değil görevlendirme ile yine Özgür Akif Tel tarafından yönetilmeye devam ettiği gün yüzüne çıktı.

GÖREVE BAŞLAMADIĞI HALDE GENEL MÜDÜR MAAŞI ALIYOR 

 Volkan Koç, görevine başlamadığı ve kuruma hiç gelmediği halde Strateji Geliştirme Başkanlığının başta maaş olmak üzere bütün özlük haklarından yararlanıyor. Volkan Koç, Strateji Geliştirme Başkanı olarak aylık 21 bin lira maaş alırken, 6 ay görevde kalması durumunda Genel Müdürlüğün bütün özlük haklarını kazanmış olacak. Volkan Koç, 25 Aralık’ta bu göreve atanırken, Haziran ayına kadar görevden alınmazsa, bir gün bile görev yapmadan kamuda görev yapmış bir genel müdürün bütün özlük haklarına sahip olacak. Volkan Koç ile birlikte, literatüre; ‘Bankamatik memur’ ifadesinden sonra ‘bankamatik Genel Müdür’ ifadesi de geçmiş olacak.

CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN ATANDI AMA BAKANLIKTA İSMİ GÖRÜNMÜYOR

Diğer yandan Strateji Geliştirme Başkanlığının web sayfasında ‘Yöneticilerimiz’ listesinde Volkan Koç’un ismi dahi görünmüyor. Volkan Koç’un yerine görevlendirme ile Başkanlık görevini yürüten Özgür Akif Tel’in isminin bulunması, yaşanan olayın mahiyetini ortaya çıkarıyor.

Öne Çıkanlar