Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ile yeni bir dönem başlayabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD ile yeni bir dönem başlayabilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT ortak yayınında ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, gündemin önemli bir bölümünün Libya olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel başkanı Erdoğan, TRT ortakyayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Canlı yayında ABD Başkanı Trump ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirten Erdoğan, görüşmede ikili meselelerin yanı sıra Libya krizi, bölgesel gelişmelerin ele alındığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki polis şiddeti ve ırkçılığa yönelik protestolara da değinen Erdoğan, eylemlere destek veren 'Antifa' hareketinin, PKK, PYD ve YPG ile işbirliği içerisinde olmasından endişe duyduklarını Trump'a söylediklerini ifade etti.

'AKDENİZ'DE SONDAJ YAPMAMIZ BUNLARI ÇOK RAHATSIZ EDİYOR'

Trump ile Libya'da yakın işbirliklerini sürdürmeyi kararlaştırdıklarını belirten Erdoğan, Akdeniz'de doğalgaz arama faliyetlerinin Avrupa ülkeleri tarafından 'kıskanıldığını' söyledi.

"Doğu Akdeniz'de tablo ortada. Bu tabloda Türkiye'nin Libya'nın deniz yetki alanlarındaki konumu da ortada. Bu konuda Türkiye'nin en ufak taviz vermeyeceğini akıllı olan adam bilir. Şimdi bizim 3 tane sondaj gemimizi var 2 sismik araştırma gemimiz var. Bunlar buralarda çalışmalarını sürdürüyorlar. Bir tanesini Karadeniz'e gönderdik. Bunlar bunları çok çok rahatsız ediyor. Sondaj gemilerimizin yanında her türlü hazırlık içerisinde buraya geliyorlar. Burada en ufak bir yanlışa girerseniz gereken yapılır."

'YUNANİSTAN KURU SIKIYOR'

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunda da konuşan Erdoğan'ın hedefinde Yunanistan vardı:

"Diyorlar ki 'Ayasofya'yı camiye çevirmeyin', Türkiye'yi siz mi idare ediyorsunuz biz mi idare ediyoruz? Yunanistan boş durmuyor kuru sıkı atıyor. Türkiye'ye bu tür laf atılır mı? Biraz kendine çekidüzen ver haddini bil. Sen eğer haddini bilmezsen Türkiye'nin yapacağı şey bellidir. Güney Kıbrıs'ta 2 tane camimizi molotof kokteyli yakmaya, Bizans bayrağını bu tür şeyler yapıyorlar. Bunları yaptığınız zaman bunlar karşılıksız kalır mı? Bu sefer de kalkıyorlar sakın ha Ayasofya ile ilgili orayı camiye çevirmeyin diyorlar. Türkiye'yi siz mi idare ediyorsunuz? Böyle bir adım atılacaksa bunun yetki sahipleri bellidir. Bu ülkenin dinamiklerinde yanan bir şey var. Şu anda biz bir hukuk devleti olarak Danıştay'ın vereceği kararı bekliyoruz. Kararı verdikten sonra atılması gereken neyse o adımlar atılır."

'HER ŞEYİ SERBEST BIRAKTIK DİYE SALGIN BİTMİŞ DEĞİL'

Coronavirus salgınına yönelik tedbirlerin sonlandırılmasının ardından yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan, 'Her şeyi bıraktık diye salgın bitmiş değil' dedi. Türkiye'Nin coronavirus tablosunu ABD Başkanı Trump'a da aktardığını belirten erdoğan Trump'ın 'ooo' diye yanıt verdiğini söyledi:

"Her şeyi serbest bıraktık diye bu iş bitti anlamına gelmez. Bugünün rakamlarını da buraya gelirken aldım. Baktığımız zaman vaka düştü. Vefat 18'e kadar inmişti. Bu defa 19, fena sayılmaz. Yoğun bakın 625, biz bu rakamı görmek istemiyoruz. Entübe hasta sayısının da aşağı düşmesini istiyoruz. İyileşen hasta sayısı güzel. Test sayılarımız iyi durumda. Gelişmeler bu noktada fena değil.Dünyada 11. sıradayız. Fena değiliz. Hatta Trump'a bu rakamları verince "ooo" dedi.

Gerçekten koronavirüs musibeti, hakikaten sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı etkiledi. Dünya ülkeleri arasında getirdiği zararlar var. Başka ABD, Çin, Rusya olmak üzere ciddi zararlar gördüler. ABD'de 45 milyon işsizden bahsediliyor. Türkiye'de hamdolsun ilk çeyrekte dünyada 1 numarayız. Büyümede 4,5 gibi bir oranı yakaladık. Terörle mücadeleyi de kesmedik, aynen devam ediyoruz. Sağlıkta ise 102 ülkeye tıbbi yardımlar gönderdik. Başakşehir Çam ve Sakura şehir hastaneleri olmak üzere Türkiye'nin en büyük hastanesi oldu. Bu hastaneyi yap - işlet - devretle bitirdik. İçindeki tüm donanımıyla son teknolojiyi bu hastanede görebilirsiniz."

'PUTİN'E 'TÜRKİYE'Yİ ÖZLEDİLER ARTIK GELSİNLER DEDİM'

Canlı yayında Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile yaptığı görüşmeyi de anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'e, "vatandaşlarınız Türkiye'yi özlediler artık gelsinler" dediğini aktardı:

"Biz tespit edilmiş ve ya üzerinde çalışma yapılmış alanlar dışında değerlendirmeler yaparak bunları fırsata çevirmeye düşünüyoruz. Putin ile yaptığım görüşmede, vatandaşlarınız Türkiye'yi özlediler artık gelsinler" dedim. Bir haber geldi. Türkiye'yi destinasyonlarının arasına koymuşlar.Johnson'la da yine aynı konuşmayı yaptım. Orası da Türkiye'yi destinasyonlarının arasına koymuş. Şimdi Almanya direniyor. Önümüzdeki günlerde Merkel'le görüşmemiz olacak ve bunları konuşacağız. Almanya'daki Türkiye'ye gelmek isteyenler olacaktır. Bunu engelleyemezler zaten çünkü Şengen vizesine ters."

LİBYA'DAKİ SAVAŞ: HAFTER'İN GÜCÜ RUSYA'DAN GELİYOR

Libya'da yaşanan gelişmeler üzerine de açıklamalar yapan Erdoğan, Trump'la yaptığı görüşmeden örnekler verdi:

"Birinci derecede Libya konusu önem arz ediyordu. Libya'daki gelişmeleri ve bizim Libya'da şu anda başarılı bir durumda olduğumuzu tespit etti, teyit etti. Yaptığımız görüşmeden sonra Amerika-Türkiye arasında süreçle ilgili yeni bir dönem başlayabilir. Libya'da hedef Sirte'nin çevresini tamamen alarak Sirte'yi kontrol etmek. Şu anda onlar kaçıyor, Serrac ve ekibi kovalıyor. Hafter darbeci, onun bütün gücü Rusya'dan geliyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar