Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan İsveç açıklaması: Türkiye somut garantiler beklemektedir

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan İsveç açıklaması: Türkiye somut garantiler beklemektedir
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye, İsveç'ten NATO'nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde somut garantiler beklemektedir" denildi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay vermek için belli şartlar öne süren Türkiye, şartları için İsveç'ten "somut garantiler" istedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir paylaşımda bulunuldu.

Yapılan açıklamada, Türkiye'nin 2017'den bu yana İsveç'ten PKK/PYD ve FETÖ mensuplarının iadesi talebinde bulunduğu ancak olumlu bir yanıt alamadığı hatırlatıldı. Söz konusu örgütlere "siyasi desteğin ortadan kaldırılması" talep edildi.

İsveç hükümetinin, Türkiye'ye yönelik silah ambargosu uygulama kararı aldığı anımsatılan açıklamada, Türkiye'nin NATO üyesi tüm devletlerden destek beklediği, ambargo uygulamalarını ise ittifakın ruhuna aykırı olarak değerlendirdiği ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemiz NATO'nun 'açık-kapı' politikasını benimserken ittifaka üye ve aday ülkelerin her konuda olduğu gibi terörle mücadele alanında da yüksek düzeyde iş birliği yürütmesi gerektiği inancını sürdürmektedir. Adaylık başvurusunda bulunan İsveç tarafından Türkiye'nin güvenlik kaygılarına ilişkin ilkesel adımlar ve somut garantilerin sunulması beklenmektedir. Türkiye, terör örgütlerini destekleyen İsveç'ten NATO'nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde somut garantiler beklemektedir."

Öne Çıkanlar