Cumhuriyet davası cezaları Adalet Nöbeti'yle protesto edildi

Cumhuriyet davası cezaları Adalet Nöbeti'yle protesto edildi
‘Medyanın çizgisi savcının dünya görüşüne emanet.’

Cumhuriyet davasında beş yıla kadar hapis cezası alan sanıkların cezalarının kesinleşmesi sonrası Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde biraraya gelenler kararı protesto etti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin (İstinaf), Cumhuriyet davasının kararını onamasının ardından bugün gazeteciler ve avukatlar Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde buluştu.

Avukatlar, Çağlayan’daki Themis Heykeli önünde 6 Temmuz 2017 – 27 Aralık 2018 arasında 85 hafta boyunca her hafta Perşembe günü tutulan "Adalet Nöbeti"ni bugün Cumhuriyet kararı nedeniyle tekrarladı.

PEKİN: MEDYANIN ÇİZGİSİ SAVCININ DÜNYA GÖRÜŞÜNE EMANET

Adliye önüne çıkan grup adına konuşan Cumhuriyet Davası sanık avukatlarından Tora Pekin özetle şunları söyledi:
"Cumhuriyet Davasının en başında söylediğimizi hatırlamanın tam zamanı: Bu davada verilecek karar, Türkiye'de zaten olmayan basın özgürlüğünün kağıt üzerinde dahi sonu anlamındadır.

"Bu karara göre bundan böyle her yayını, içeriği tümüyle belirsiz, yasa niteliği olmayan ‘örgüte yardım suçlamasıyla’ topyekun suçlayabilir ve mahkum edebilirsiniz.

"Bundan böyle medya kuruluşlarının yayın çizgileri olduğu gibi savcıların dünya görüşüne emanet edilmiştir.

 "Lütfen kararımıza bir bakın, beraat eden arkadaşlarımız, yanlış duymadınız beraat eden arkadaşlarımız temyize gidebilir.

"Bir tek kim gidemez, 5 yılın altında ceza alanlar, yani bu dosyadaki 6 arkadaşımız gidemez."

AHMET ŞIK: EN TEPEDEN HEPSİNİ HAPSE SOKMAZSAM NAMERDİM

Tora Pekin’in ardından söz alanlardan Cumhuriyet Gazetesi Davası sanıklarından HDP İstanbul Milletvekili gazeteci Ahmet Şık ise şunları söyledi:

"Söyleyecek sözüm yok değil elbette ama ben artık söylemeye utanıyorum.

Bu kararalar kimseye umutsuzluk vermesin. Bakın bu çıkan karar bu ülkenin geleceğidir umududur. Hiç kimse enseyi karartmasın.

Ben şunu iddia ediyorum: Hani bir söz vardır ya, yatacak yeri bile yok diye, iddia ediyorum hepsinin yatacak yeri var. O hapishaneye en tepeden başlayarak onları da sokmazsam namerdim, eğer yardım etmezseniz siz de namertsiniz.

Cumhuriyet davasının baştan sona bir rezalet olduğunu söyleyen Basın-İş Sendikası Başkanı gazeteci Faruk Eren de, "Devasa adalet sarayları yapıyorlar ama adalet yok" diye konuştu.

CHP eski Milletvekili gazeteci Barış Yarkadaş da, "Bu dava tarihe bir rezalet davası olarak geçecektir. Cezaevlerinde avukatlar var, gazeteciler, siyasetçiler, bilim insanları var. Korkuyorlar. Gerçekten korkuyorlar. Korkuları umudumuzdur" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar