Da Vinci 'Çıplak Mona Lisa'yı çizmiş

Da Vinci 'Çıplak Mona Lisa'yı çizmiş
Çıplak Mona Lisa olan 'Monna Vanna'nın Da Vinci tarafından çizildiği iddia edildi.

Mona Lisa tablosundaki kadına benzerliğiyle dikkat çeken 'Monna Vanna' adlı kara kalem resmin Leonardo Da Vinci tarafından çizildiği iddia edildi. Da Vinci’nin atölyesinde yapıldığı bilinen resim üzerinde yapılan incelemeler sonucu çalışmanın İtalyan ressam tarafından yapıldığıyla ilgili önemli bilgilere rastlandı.

Da Vinci’nin eserleriyle ilgili dünyadaki en geniş koleksiyona sahip olan Paris’teki Louvre Müzesi’nde görevli uzmanlar, 'Monna Vanna' üzerinde yaptıkları mikroskobik incelemede, yarı çıplak bir kadını tasvir eden çalışmanın sol üstten sağ alta doğru çizildiği anlaşıldı. Bu bilginin, çizimin solak bir ressam tarafından yapıldığının işareti olduğu belirtildi. Da Vinci’nin dünyanın en ünlü solak ressamı olduğu uzun yıllardır biliniyordu.

Paris Müzesi kuratörlerinden Mathieu Deldicque konuyla ilgili olarak "Yüksek bir ihtimalle çizimin büyük bir kısmını Leonardo yaptı." diye konuştu. Deldicque çizimin çok yetenekli bir sanatçı tarafından ustaca yapıldığını belirterek "Bu çizim, büyük bir ihtimalle yağlı boya bir tablonun hazırlık aşaması" açıklamalarını yaptı.

BİR KISMI SAĞLAK RESSAM TARAFINDAN YAPILDI

Louvre Müzesi uzmanlarından Bruno Mottin, yapılan incelemede eserin Leonardo Da Vinci’nin yaşadığı dönemde çizildiğini söyledi. Mottin eserin üst kısmında bulunan taramalarınsa sağ elini kullanan biri tarafından yapıldığına dikkat çekti.

Şu anda Paris’in kuzeyinde bulunan ve Rönesans devriyle ilgili büyük bir koleksiyona sahip olan Conde Müzesi’nde yer alan 'Monna Vanna' eseri, ünlü İtalyan ressamın 500’üncü doğum yıl dönümü dolayısıyla yine Paris’in yakınlarındaki Chantilly şehrinde özel bir sergide gösterilecek. (Euronews)

Öne Çıkanlar