'Daha iyi olacak' dedi, üretici fiyatları yüzde 30'u geçti

'Daha iyi olacak' dedi, üretici fiyatları yüzde 30'u geçti
Albayrak, 'Mart şubattan, nisan da marttan daha iyi olacak' demişti. Nisanda yurt içi üretici fiyat endeksi yüzde 2,98, yıllık yüzde 30,12 artış gösterdi.

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, şubat ayında yaptığı bir konuşmada, "Yurtdışındaki sermayenin gerek kredi kapama, gerek Türkiye’ye para gelmesiyle gerçekleştiğinden giriş olarak gerçekleşti. Güçlü bir girişle bu iyileşme noktasında güçlü bir sermaye akışı bekliyor. Tutanlar bekleyenler düşünsün. Şunu ifade ettim. Aralık, kasımdan, ocak aralıktan, şubat ocaktan daha iyi olacaktır. Dediğimizden çok daha iyi noktaya geldik. Mart nisan mayıs çok daha iyi performansın sergilendiği dönem olacak" demişti.

Bugün açıklanan enflasyon verileri Türkiye'de enflasyonun yüzde 20'nin hemen altında yüzde 19.50 seviyesinde olduğunu gösterirken, gıda fiyatları yüzde 31.86 ile endeks tarihinin en hızlı artışını gösterdi.

Diğer yandan, yine TÜİK'in açıkladığı verilere göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,12 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 32,24 artış gösterdi.

 Yurt içi üretici fiyat endeksi değişim oranları, Nisan 2019

 

Yurt içi üretici fiyat endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı, Nisan 2019

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 3,45, imalat sanayi sektöründe yüzde 2,86, elektrik, gaz üretim ve dağıtımı sektöründe yüzde 4,96 ve su temini sektöründe yüzde 0,36 artış olarak gerçekleşti.

 Yurt içi üretici fiyat endeksi ve değişim oranları, Nisan 2019

A

AYLIK EN FAZLA ARTIK HAM PETROL VE DOĞLGAZDA

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 17,12 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 8,83 ile tütün ürünleri, yüzde 7,40 ile kok ve rafine petrol ürünleri olarak gerçekleşti. Buna karşılık içecekler yüzde 0,86, ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) yüzde 0,29 ile bir önceki aya göre azalan alt sektörler oldu. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2019 yılı Nisan ayında aylık ve yıllık en fazla artış enerjide gerçekleşti.

Yurt içi üretici fiyat endeksi ana sanayi grupları ve değişim oranları, Nisan 2019

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar