Dandias: Bize saldırmak isteyen bir ülke ABD askerlerinin varlığını dikkate almak zorunda

Dandias: Bize saldırmak isteyen bir ülke ABD askerlerinin varlığını dikkate almak zorunda
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ABD ile savunma anlaşmasının yenilenmesinin ve ABD Silahlı Kuvvetleri’nin ülkesinde varlığının Yunanistan'ı tehditlerden daha da koruduğunu söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ABD'nin varlığına ilişkin yeni beş yıllık çerçeveyi imzaladığı Washington'dan döndükten kısa bir süre sonra Kathimerini gazetesine açıklamalarda bulundu.

Dandias, ABD ile savunma anlaşmasının geçen hafta yenilenmesinin ve ABD Silahlı Kuvvetleri’nin ülkesinde varlığının Yunanistan'ı tehditlerden daha da koruduğunu söyledi.

"Bu anlaşma ABD ile ilişkileri yeni bir düzeye taşıyor. Daha önce hiç olmayan bir seviye. Bu ilişkiler, Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nın imzalandığı 1990'lara kadar çeşitli aşamalardan geçmişti" dedi ve şöyle devam etti:

"İlişkiler artık stratejik bir karakter kazandı. Miçotakis hükümeti bu çabaya yatırım yaptı. Anlaşmanın beş yıl daha uzatılmasının Yunanistan için olumlu bir siyasi ve savunma etkisi var.

Birincisi, ABD, Asya'ya baktığı ve Afganistan ve Irak'tan çekildiği için, en az önümüzdeki beş yıl ve muhtemelen çok daha uzun bir süre için Yunan topraklarına güç yerleştirme ve konuşlandırma konusunda kararlı. Bu mevcudiyet, ülkemizi dış tehditlere karşı daha da koruyor. Bir ülke Yunanistan'a saldırmayı planlıyorsa, Amerikan birliklerinin ülkemizde konuşlandığı gerçeğini ciddiye alması gerekecek."

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçen hafta Başbakan Kyriakos Miçotakis'e yazdığı mektupta Yunanistan'ın Uluslararası Deniz Hukuku kapsamındaki egemenlik haklarına saygı gösterilmesine atıfta bulunmasını da "ülke için önemli bir başarı" olarak nitelendirdi. .

Dendias, Türkiye'nin itirazlarının dikkate alınmadığını, bu itirazlar kayda değer olsa, ABD'nin Meriç sınır bölgesinden birkaç kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'ta veya güneydeki Souda limanında bir üs seçmeyeceğini kaydetti: 

"ABD'nin ülkemize özel önem vermesi ulusal çıkarlarımız açısından son derece olumludur. Yunanistan'ı Batı Balkanlar'da ve Avrupa Birliği'ne katılımında öncü rol oynayabilecek bir ülke olarak görüyor. Ayrıca bize Ortadoğu ile Körfez arasında Avrupa ile bir köprü gibi davranıyorlar. İsrail ve büyük Arap ülkeleriyle son yıllarda geliştirdiğimiz özellikle iyi ilişkiler kilit bir rol oynuyor."

Öne Çıkanlar