Danıştay, Emniyet'e 'dur' dedi

Danıştay, Emniyet'e 'dur' dedi
Kararda genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı belirtildi.

Danıştay 10. Dairesi, toplumsal olaylarında cep telefonuyla video çekilmesinin engellenmesine dair Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesini oybirliğiyle durdurdu.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; kararda, söz konusu genelgesinin haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu belirtildi. Temel hak ve hürriyetlerin yalnızca kanunla sınırlandırılabileceği vurgulandı. 

Danıştay’ın kararına konu Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesi 27 Nisan 2021’de yayımlanmıştı. İlgili birimlere gönderilen genelgede; polisin olduğu olaylarda vatandaşların görüntü almasına fırsat verilmemesi, ısrar edenler hakkında adli işlem yapılması istenmişti. İzinsiz olarak kişilerin ses ve görüntülerinin kayda alınmasının "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" ve bu durumun personelin görevini engellediği savunulmuştu.

"ANAYASA’YA UYARLILIK YOK" TESPİTİ

Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır. Bu haliyle yasa organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır."

İPTAL İSTEMİ HENÜZ KARARA BAĞLANMADI

Yürütmenin durdurulması kararı sonrası, genelge uygulanamayacak.

Danıştay 10. dairesi, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.

Öte yandan karar tutanağında, yürütmeyi durdurma kararının 15 Eylül 2021'de verildiği görüldü.

Öne Çıkanlar