Epilasyon cihazı yasağı güzellik uzmanlarını sokağa döktü: Bir cımbıza mahkum olduk

Epilasyon cihazı yasağı güzellik uzmanlarını sokağa döktü: Bir cımbıza mahkum olduk
Güzellik salonlarında foto epilasyon cihazlarının kullanımına izin veren yönetmeliğin ilgili maddesinin iptalinin ardından güzellik uzmanları kararı protesto etti.

Güzellik uzmanları, foto epilasyon cihazı kullanmalarına izin veren yönetmelik maddesinin iptalini Ankara’da protesto etti.

Güzellik uzmanı İlknur Rayman, "Neden ülkede kadın olmak bu kadar zor? Büyürsünüz, babanız başınıza vurur. Evlenirsiniz, kocanız başınıza vurur. Zaten sektörün çoğu boşanmış, evini kendi geçindiren kişilerdir. Bir de gelip devletimiz başımıza vuruyor. Yani biz bu ülkede nasıl ayağımızın üzerinde duralım" dedi. Nilgün Yılmaz ise "Ben bir esnaf olarak 2020 Kasım’da dükkanımı kapattım. Bir cımbıza mahkum olduk. Bütün haklarımız elimizden alındı" şeklinde konuştu. 

Türk Dermatoloji Derneği ve Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, güzellik salonlarında foto epilasyon cihazlarının kullanımına izin veren yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali için açtığı davayı kazandı. Güzellik uzmanları, foto epilasyon cihazı kullanmalarına izin veren yönetmelik maddesinin iptaline ilişkin bugün Ankara Ulus’ta kitlesel bir açıklaması yaptı. Açıklamaya, İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ayşe Aydın ve Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf Odası Başkanı Bülent Erdoğan katıldı.

'BİR CIMBIZLA EV GEÇİNDİRMEYE ÇALIŞIYORUM'

Konuşmacılardan Nilgün Yılmaz, "Bir cımbıza mahkum olduk. Bütün haklarımız elimizden alındı. Ben, bir esnaf olarak 2020 Kasım’da dükkanımı kapattım. Sadece kaş almayla dükkan dönmez. Şu an 10 aydır ne iş bulursam orada çalışıyorum. 10 yıllık esnafım, dükkanımı kapattım. Bir cımbızla ev geçindirmeye çalışıyorum." dedi.

'EN ÇOK KADINLAR ETKİLENECEK'

Bir diğer güzellik uzmanı Hatice Ünlü, "Epilasyon makinamı aldım, geri ödemeleri başladı. Her salonun can damarı epilasyondur. 25 liraya kimse salon işletemez. Bu can damarı kesilirse kimse evine ekmek götüremez. Beş kişi benden evine ekmek götürüyor. Bana güvenerek kadın çocuğunu dershaneye verdi, ben o kadının çıkışını verdim. Neden? Ben epilasyonu kaldırdım. Çünkü baskına uğrayan arkadaşlarımızı duyduk. En çok kadınlar etkilenecek, hepsi de yalnız kadınlar." ifadelerini kullandı.

'HATA YAPMAYANLAR DA BEDEL ÖDÜYOR'

Zehra Erdoğan ise, "Dermatoloji başkanı bize epilasyonu yasaklatmak için gerekçe olarak, ‘Bazı kişilerde yanıklar meydana geliyor, o yüzden bu doktor gözetiminde yapılmalıdır’ diyor. Bir kişide sorun yaşandı diye hiç hata yapmamış insanlarında zan altında bırakıp ekmeğini elinden alamazsınız. O zaman hastanın ölümüne neden olan sağlıkçıların yüzünden de tüm doktorların meslekten menedilmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Güzellik merkezinde çalışan bir işçi de, "Biz bu mesleği yapmayacaksak bu eğitimleri neden alıyoruz? Biz, buradan ailelerimize bakıyoruz, aynı zamanda kendimizi geçindiriyoruz. Biz bir tek cımbıza kalmayacağız" dedi.

'DEVLET BENİ MESLEK OLARAK GÖRMÜYOR AMA 'STAJ ÜCRETİNİ SEN ÖDE' DİYOR'

Bir başka güzellik uzmanı ise "Devlet bana diyor ki 'ilk ay staj parasını sen ödemelisin' diyor. Devlet, ‘Merkezini kapat. Ben seni meslek olarak görmüyorum’ diyor. Ama ‘stajyerin staj ücretini de sen öde’ diyor" dedi.

Serpil Könez de "Benim ekmek teknem lazer cihazı. Ben iki kızıma bakmakla sorumlu yalnız yaşayan bir kadınım. Evim kira. Dükkanım kira. Ben vergimi, stopajımı düzenli bir şekilde ödüyorum. BAĞ-KUR’umu ödüyorum" diye konuştu. (ANKA)

Öne Çıkanlar