Danıştay'dan İstanbul Sözleşmesi kararı

Danıştay'dan İstanbul Sözleşmesi kararı
Danıştay’ın bu kararı sonrası Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararı uygulanmaya devam edecek.

Danıştay, kadını ve haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde açılan davalara verdiği ret kararına yapılan itirazları da reddetti. HDP, CHP, İYİ Parti ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı 220 dolayında dava açılmıştı. 

Danıştay 10. Dairesi’nin çekilme kararının yürütmesinin durdurulması talebine karşı verdiği ret kararına itiraz edilmesi üzerine dosya Danıştay’ın en üst karar organı İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşındı. Dava Dairleri Kurulu, tüm itirazları oy çokluğuyla reddetti.

Danıştay’ın kararında, sözleşmenin 80'inci maddesinin yürütme organına yani Cumhurbaşkanı’na fesih yetkisi verdiği vurgulandı. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin Cumhurbaşkanı’na ait olduğu kaydedildi. "Cumhurbaşkanı değişen ve yeni koşullar itibarıyla anlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir" ifadeleri yer aldı.

Kurul’un kararıyla birlikte Danıştay 10. Dairesi’nin çekilme kararının yürütmesinin durdurulmasının reddi yönünde verdiği karar kesinleşti. Bu karar sonrası Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararı uygulanmaya devam edecek. 

NE OLMUŞTU?

AKP hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı yayınladığı bir kararla 1 Temmuz'da kadına şiddetle mücadelede önemli bir metin olan İstanbul Sözleşmesi’ni feshetti. Sözleşmenin feshi kararı çok tartışılırken sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partilerinden yoğun tepki geldi. Aralarında HDP, CHP, İYİ Parti ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu tüzel ve gerçek kişiler tarafından 220 dolayında dava açıldı. Bu davalarda, "çekilme kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması" talep edildi.

Öne Çıkanlar