Sanayi üretiminde en kötüsü geride kaldı mı?

Sanayi üretiminde en kötüsü geride kaldı mı?
Sanayi üretimi yüzde 7,3 daralarak Albayrak'ın 'En kötü geride kaldı' açıklamasını yalanladı. Ekonomistler, dipten dönüşün başlayıp başlamadığını değerlendirdi.

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 yükseldi. Büyüme verisinin öncü göstergesi olarak kabul edilen sanayi üretimi üst üste beş ay daralmış oldu.

SANAYİ ÜRETİMİ YILA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

ALBAYRAK 'EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI' DEMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu hafta başında açıklanan büyüme verisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "2018 son çeyrek büyümesi yüzde eksi 3 olarak piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşmiştir. İç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönem, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık. İktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır. Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir" demişti.

ALBAYRAK'A GÖRE BÜYÜMEDEKİ YAVAŞLAMA GEÇİCİ

EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI MI?

Ekonomistler, Albayrak'ın dediği gibi en kötünün geride kalıp kalmadığı konusunda ikiye ayrılıyor. Kimileri dipten dönüşün başladığını ifade etse, bir kısım ekonomist Türkiye ekonomisinin küçülmeye devam ettiği ve en kötünün geride kalmadığı görüşünde...

İktisatçı Yalçın Karatepe, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Türkiye ekonomisi küçülmeye devam ediyor. Açıklanan sanayi üretim verileri en kötünün geride kalmadığını gösteriyor. Sanayi üretim endeksi ocak ayında yüzde 7,3 azaldı. Küçülme ara malında yüzde 10,9, sermaye mallarında yüzde 8,1, dayansıksız tüketimde yüzde 3,5" değerlendirmesi yaptı.

Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Haluk Bürümcekçi, dipten dönüş olduğuna vurgu yaparak, "Özellikle mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış aylık değişimler beş aydır düşüş eğlimindeydi. Ocakta artış görüyoruz yani bir toparlanma var, muhtemelen Şubatta da devam edecek. Daralmanın ilk çeyrekte devam edeceği ama dipten dönüş olduğu da görülüyor. Sanayi üretiminde ilk çeyrekte yüzde 5-6 civarında daralma olabilir" dedi.

SÖNMEZ: KALICI DEĞİLDİR

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, "Sanayi üretimi ocakta önceki ocak ayına göre yüzde 7.3 azaldı. Beklentiler de böyleydi. Üretim ocak ayında, aralık ayına göre ise yüzde 1 arttı. İhracat siparişleri etkisiyle. Kalıcı artış değildir değerlendirmesi yaptı.

SANAYİDE DARALMANIN BİTTİĞİNİ GÖSTERMEZ

Atilla Yeşilada, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

"Sanayi üretimi aydan aya büyük oynaklık gösteren bir veri. Aylık artış henüz sanayide daralmanın bittiğini göstermez. Sanayi üretiminin oldukça güvenilir bir öncü göstergesi olan ISO-Markit PMI şubatta 2 puna kadar artış göstermişti. Dolayısıyla, sanayi üretimi şubatta da yükselebilir. Ancak, PMI ve MUSIAD SAMEKS endeksleri hala genişlemeye işaret eden 50 sınırının altında seyrediyor, yani ekonomik aktivite hızlanamıyor. Sanayide toparlanmada kamu bankalarının nerdeyse 40 milyar TL kredi dağıtmasının etkisi de unutulmasın. Hükümetin ucuz kredi yoluyla sanayii ayakta tutma çabalarının devam etmesi beklenir, fakat Ankara’nın anlamadığı şu: Ekonomiye yön veren arz değil, talep! Tüketicinin yarına güveni ve harcanabilir gelir yeterli olmadıkça, sanayi üretiminde toparlanmalar kalıcı olmaz."

Ümit Akçay da, Twitter'dan paylaştığı değerlendirmesinde, "Aylık değişim olarak Ağustos'dan beri her ay üst üste daralan sanayi üretimi Ocak'ta ilk kez artıya geçti. Ancak bu henüz daralma trendinin kırılması anlamına gelmiyor" dedi.

Mahfi Eğilmez ise temkinli ama farklı görüşte. Eğilmez, mesajında "Sanayi üretimi endeksi ocak ayında da eksi çıktı. Buna karşılık (bunu söylemek için henüz çok erken olmakla birlikte) dipten dönüş emaresi görülüyor" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar