'Darp edildik neden biz yargılanıyoruz?'

'Darp edildik neden biz yargılanıyoruz?'
15. Onur Yürüyüşü'ne katıldıkları için haklarında 'izinsiz gösteriye katılmak' iddiası ile dava açılan 25 kişinin yargılandığı duruşma 27 Şubat'a ertelendi.

HABER MERMEZİ - İstanbul'da LGBTİ+ tarafından düzenlenen 15.Onur  Haftası Yürüyüşü'ne katıldıkları için 25 kişi hakkında  'izinsiz gösteriye katılmak' iddiası ile açılan davanın ilk duruşmasında sanıklar,  "Darp edilerek gözaltına alındık, neden biz yargılanıyoruz?" diye sordu. Mahkeme 27 Şubat 2018 tarihine ertelendi. 

25 kişi hakkında  "izinsiz gösteriye katılmak" iddiası ile açılan davanın ilk duruşması  Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 48'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.  Davanın ilk duruşmasına, tutuksuz sanıkların 13'ü ile avukatları katıldı. Duruşmayı, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği çalışanı da gözlemci olarak izledi.

Kimlik tespitlerinin ardından başlayan duruşmada konuşan avukat Levent Pişkin, haksız ve geçersiz delillerin iddianameye eklendiğini belirterek, iddianamenin usulüne uygun hazırlanmadığını söyledi. Levent, iddianamede 8'inci Onur Haftası için işlem yapıldığını oysa yargılamanın 25'inci Onur Haftası ile ilgili olduğunu ifade ederek, iddianamenin iptalini istedi. 

Talep, iddianamenin iadesine ilişkin itiraz süresi geçtiği gerekçesi ile reddedildi.

'DARP EDİLİP GÖZALTINA ALINDIM'

Daha sonra savunma yapan sanıklar, Aslı Bahar, Cemre Okumuş, Ahmet Oğulcan, Dilan Derman, Burak Özgüner, Kardelen Altınsoy, Mazlum Kibar, Tuğba Baykal, Murat Turga, Taylan Boran, "Darp edildik, sözlü şiddete de maruz kaldık. Bazı arkadaşlarımızın kolları kırıldı. Bu şekilde gözaltına alındık. Neden biz yargılanıyoruz?" diye sordu.

Daha sonra söz alan avukat Levent Pişkin, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını hatırlatarak, davanın düşürülmesini istedi. Levent, daha önce Onur Yürüyüşü'ne katılanların beraat ettiğini belirterek, "Biz beraat etmekten sıkıldık, savcı iddianame yazmaktan sıkılmadı. Burada yargılanan toplantı yürüyüş yasasına muhalefet değil, LGBTİ varoluşudur. En temel hakkımız yargılanmak isteniyor" dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların ifade işlemlerinin tamamlanması için davayı 27 Şubat 2018 tarihine erteledi. (JİN NEWS)

Öne Çıkanlar