Darp edilen HDP'liler konuştu: Ankara düzenin başkenti

Darp edilen HDP'liler konuştu: Ankara düzenin başkenti
HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Uğur Akkaya, 'Ankara’da devlet ve onun kolluk güçleri işin içine HDP girdiği zaman en ufak bir demokratik hakkımızı kullanmamıza izin vermiyor' dedi.

Halkarın Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü’nün, kayyım atamalarını protesto etmek için yapmak istediği açıklama polisler tarafından iki gün üst üste engellendi. Açıklama yapmak isteyen HDP’lilere müdahale eden polisin darp ettiği İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak’ın kafasına beş dikiş atıldı. Aynı gün aralarında HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin de bulunduğu 12 partili, görüntülere de yansıyan polis şiddetiyle gözaltına alındı ve gece yarısı serbest bırakıldı.

Yapılan şiddeti ve kayyımları protesto etmek isteyen Ankara İl Örgütü’nün, dün yapmak istediği açıklama, yine polis müdahalesi sonucu engellendi. HDP Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Kemal Peköz ile Eş Başkan Parlak’ın darp edildiği anlar görüntülere yansıdı.  

İki gün üst üste darp edilen Eş Başkan Parlak ve 20 Mayıs günü polis şiddetiyle gözaltına alınan HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Uğur Akkaya, yaşadıkları polis şiddetini anlattı.

Polisin Ankara’da açıklama yapmalarına hiçbir şekilde tahammül etmediğini dile getiren Parlak, "En büyük nedenlerinden biri de topluma kaşı anti demokratik politikaları uygulayan, içi boşaltılmış kurumların Ankara’da bulunması" dedi.

POLİS ŞİDDETİNİ ANLATTI

Partisinin yönetimindeki belediyelere kayyım atamalarını protesto etmenin demokratik hak olduğunu vurgulayan Parlak, polis müdahalesini ve maruz kaldıkları şiddeti şöyle anlattı: "Açıklama yapmak için aşağıya indik ama daha binanın içindeyken müdahale oldu. Biz aşağıya indiğimizde güvenlik şube ile görüşmek istedik. Çünkü biliyoruz müdahale olacak. Salgın koşulları var bunu da göz önünde bulundurarak az kişi görüşmeye çalıştık. Ama ne yazık ki polisler bizim gösterdiğimiz hassasiyeti göstermediler. Daracık koridora 40’tan fazla polis doluşmaya başladı. Biz nasıl yapabiliriz diye görüşmeye başlarken, polisler sürekli provokatif söylemelerle gerilimi yükselttiler. Müdahale oldu ve ilk ben gözaltına alındım. Beni gözaltına alan polisler, başımı iki kere yere vurdular. Apar topar şehir hastanesine götürdüler. Orada gerekli işlemler yapıldı. İşkenceye maruz kaldık. Tesadüfen hastanede bulunan bir arkadaşımız aracılığıyla partili arkadaşlara kanlar içinde olduğum bir fotoğraf ulaştırıldı. Bunun üzerine il binasında bulunan arkadaşlar ‘bunun kabul edilemez’ olduğunu ve açıklama yapmak için dışarı çıktılar. Onlarda darp edilerek gözaltına alındı. Başıma 5 dikiş atıldı ve gözaltına alınan arkadaşlarla birlikte emniyete götürüldük. Emniyette susma hakkımızı kullandık, çünkü en demokratik hakkımızı kullanmak istediğimiz için gözaltına alındık. İfade verecek bir durum yoktu ortada."

Polis şiddetiyle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen Parlak, "Yargı önünde hesap vermesi gereken bize şiddet uygulayanlardır. Biz diz çökmedik, çökmeyeceğiz" dedi. 

‘ANKARA DÜZENİN BAŞKENTİ’

"Ankara düzenin başkenti" diyen Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Uğur Akkaya ise "Ankara’da devlet ve onun kolluk güçleri işin içine HDP girdiği zaman en ufak bir demokratik hakkımızı kullanmamıza izin vermiyor. Kürdistan’da uygulanan faşizan politikalar batıda Ankara’da uygulanmaktadır. AKP-MHP bloğu Ankara’da HDP’nin varlığından rahatsız, onun için Ankara’da bizim üzerimize bu kadar çok geliyorlar. HDP’den korkuyorlar" dedi.

20 Mayıs günü gerçekleşen polis şiddetinin "işgalci bir saldırı" olduğunu söyleyen Akkaya, "Ben binadan çıktığımda üzerime 5 kişi çöktü ve anneme, eşime küfür ettiler. Buradan o sefillere sesleniyorum; insanların üzerinizden elinizi çekin, küfür etmeyin. Zaten bize hukuksuz bir şekilde saldırıyorsunuz, kendi yasalarınızı hiçe sayarak bizi gözaltına alıyorsunuz, bir de bize küfür ediyorsunuz. Bizi ters kelepçeleyerek gözaltına aldılar, küçük bir araca 6 kişiyi soktular. Sosyal mesafeden bahsedenler, kendileri kuralı ihlal ediyor. Ufacık bir minibüste 6 kişi havalandırmanın olmadığı bir şekilde götürüldük. İki arkadaşımız ameliyat olmuştu, polisler ameliyatlı olan yerlerin üzerine basıyordu. Hastaneye götürürken, yol boyunca bize hakaret ve küfür etmeye devam ettiler" şeklinde anlattı.

Akkaya da hastaneden darp raporu aldıklarını ve suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Yasal bir partinin en demokratik hakkını engelleyemezler. Sizden korkmuyoruz korkmayacağız da" ifadelerini kullandı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar