Darp edilen köylüler: AKP'li başkan bize kumpas kurdu

Darp edilen köylüler: AKP'li başkan bize kumpas kurdu
Harran'da jandarma tarafından darp edilirken görüntülenen köylülere gözaltında da işkence devam etti. Tüm köyün ifadeye çağrıldığını belirten mağdurlar, AKP İlçe Başkanı'nı suçluyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Urfa'nın Harran ilçesi Aydınlar köyü geçtiğimiz günlerde jandarma dayağıyla gündeme gelmişti. Darp olayı görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla ortaya çıkmıştı. CHP Milletvekili Mahmut Tanal da görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşarak darp olayına tepki göstermişti. Arazi anlaşmazlığı nedeni ile yaşanan darp olayına ilişkin şimdiye kadar resmi bir açıklama yapılmazken, olayın arkasından AKP İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz çıkmıştı.

Olay Aydınlar köyünde bir tarlanın satışa çıkarılması ile başladı. Köydeki arazilerin az olduğunu söyleyen köy halkı, satışa çıkarılan tarlayı satın almak istedi. Bu sırada devreye AKP Harran İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz girdi. İlçedeki hemen tüm kamu kuruluşlarının başında bir yakını bulunan Özyavuz nüfuzunu kullandı. Köylüler heyet halinde Özyavuz ile görüşerek, "Bizim bu tarlaya ihtiyacımız var. Biz satın alalım" dedi. Ancak Özyavuz tarlayı almakta kararlı olduğunu söyleyerek, köy halkının taleplerini kabul etmedi. Ardından aldığı tarlaya sürülmesi için traktörler gönderdi. Traktörlerin köye gitmesi ile basına yansıyan görüntüler yaşandı. Köy halkı Özyavuz ailesinin neredeyse ilçenin tümünü nüfuzunu kullanarak aldığını ifade ediyor. 

AKP İLÇE BAŞKANI KÖYLÜLERİ "İŞGALCİ" DİYE TANIMLADI

Görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından AKP İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz köylüleri suçlayan bir açıklama yaptı. Özyavuz açıklamasında jandarma tarafından darp edilen köy halkını "İşgalci" diye tanımladı. Özyavuz sosyal medyada yayınlanan görüntülere rağmen askerin saldırıya uğradığını iddia etti. Darp edilen köylülere değinmeyen Özyavuz, "Amaç şahsıma ve partime zarar vermektir" dedi.

Görüntülerde jandarmanın darp ettiği kişi H. A. Darp edildikten sonra gözaltına alınan A. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlar arasında aynı köyden biri avukat 11 kişi daha bulunuyordu. Gözaltına alınanların hepsi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Artı Gerçek, Harran’da jandarmanın darp ettiği Aydınlar köyü sakinlerine ulaşarak, yaşanan olayın detaylarını sordu.

OLAYIN NEDENİ TARLA

Artı Gerçek’e konuşan Hüseyin. A’nın kardeşi Ahmet A. ağabeyinin olay yerinde darp edilmesinin ardından götürüldüğü karakolda da ağır işkence gördüğünü söyledi. AK Parti İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz’un kendilerine tuzak kurduğunu iddia eden Ahmet A., "Bizim köyde satılık bir tarla vardı. Satan kişi ile konuştuk. Zaten bizim köyde az tarla var. Bize sat dedik. Ama bu tarlayı AK Parti ilçe başkanı almak istiyormuş. Gidip AK Parti ilçe başkanı ile konuştuk. Ama vazgeçmedi. Köye traktör gönderince halk da karşı çıktı. Arkasından da jandarma müdahale etti" diye konuştu.

"TUZAK KURDULAR, ‘VATAN HAİNİ’ DİYECEKLERDİ"

AKP İlçe Başkanı Özyavuz'un 'Jandarma olay çıktıktan sonra geldi' iddiasının doğru olmadığını savunan Ahmet A. olay anını şöyle anlattı: Biz gittiğimizde jandarma oradaydı. Bu sadece traktörlere yönelikti. Jandarmaya kesinlikle bir mukavemet olmadı. Eğer o görüntüler olmamış olsaydı bizi ‘vatan haini’ ilan edeceklerdi. Halka kumpas kuruldu. AK Parti İlçe Başkanı'nın emri ile bizi ‘vatan haini’ ve ‘devlet düşmanı’ gibi gösterip içeride süründürmeye çalıştı. Ancak görüntüler herşeyi yalanladı.

"ASKER GÖRTÜNTÜLERİ PAYLAŞMAYIN DİYE TEHDİT ETTİ"

Orada bekleyen askerlerin kendilerine saldırdığını ifade eden Ahmet A., "Halk traktörleri taşlayınca traktörler kaçtı. O sırada jandarma harekete geçti. Kimi tuttuysa vurmaya başladı. O sırada bazı gençler jandarmanın müdahale ettiği anı cep telefonları ile kaydetti. Görüntülerde askerin ‘Telefonları toplayın’ dediği duyuluyor. Asker telefonları toplayıp, içindeki görüntüleri sildi. Bize 'Görüntüleri paylaşırsanız 2 yıl cezası var' dediler. Sanki askeri alanı, resmi alanı çekmişiz… Biz sadece kavgayı çektik. Kimsenin özel hayatını çekmedik" diye konuştu. 

"AKP İLÇE BAŞKANI NÜFUZUNU KULLANDI"

Kendilerine kumpas kurulduğunu savunan Ahmet A., sözlerini şöyle sürdürdü: Abim hem olay sırasında hem de götürüldüğü jandarma karakolunda işkence gördü. Her türlü darp ve şiddete maruz kaldı. Hakaret ve küfür edildi. Bizi darp eden jandarma gidip rapor almış. 3 astsubay ve 2 erin yaralandığına dair tutanak düzenlenmiş. Kumpas kurmak ve bizi terörist ilan etmek istiyorlar. 'Askere mukavemet gösterdiğimiz ve yaraladığımız' iddiaları doğru değil. AK Parti İlçe Başkanı şikayetçi oldu, nüfuzunu da kullandı. Şu anda köyün hepsini ifadeye çağırıyorlar. Psikolojik baskı oluşturuyorlar üzerimizde.

Olayın araştırılması için İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş görevlendirmesini isteyen Ahmet A., jandarmanın da olay yerinde kayıt yaptığını hatırlattı. 

"JANDARMA ÖNCEDEN BEKLETİLMİŞTİ"

Gözaltına alınanlardan biri de avukat Davut Seyitoğlu. Darp edilenlerden birinin ağabeyi diğerinin ise kuzeni olduğunu söyleyen Seyitoğlu, olay anını "Mahmut Özyavuz tarafından bekletilen jandarma kişiler arasında kargaşa çıkmasını fırsat bilerek halkı darp etti. Jandarma olay öncesi Mahmut Özyavuz’un talimatı ile orada bekletiliyor" diye anlattı. 

"İŞKENCE KARAKOLDA DA DEVAM ETMİŞ"

Seyitoğlu şöyle konuştu: Videoda işkenceye uğrayan kişiler ve dosyada yer alan kişilerden hiçbiri jandarmaya karşı direnmemiş ve mukavemette bulunmamış. Zaten oradaki vatandaşların ellerinde silah bulunan, 3 minibüs dolusu jandarmaya karşı koyma güçleri de yok.

Olay yerinde birçok video çekiliyor ancak tüm kayıtları siliyor. Köylülerin elinde sadece bu kayıt kalıyor. Maalesef işkence olay yeriyle sınırlı kalmamış, jandarma karakolunda da devam etmiştir. Karakolda devam eden işkence insanlık onuru ile bağdaşmayan muameleler ve hakaretle devam etmiştir.

"ASKER AĞZINA SİLAH SOKARAK, ‘KAFANIZA SIKARIZ’ DİYOR"

Ağır işkence görenlerden biri ağabeyim, diğeri amcamın oğlu. Hüseyin A’nın ağzına silahı sokuyorlar. Asker ‘Sizin kafanıza sıkacağım deyip’ cinsel oranına kadar darp ediyor. İşkence ediyor. Hüseyin A. utandığı için emniyet ifadesinde bunları anlatmadı. Daha sonra jandarmada da savcılık aşamasında da bunları anlattık.

Harran AK Parti İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz herhangi bir şeyi olmamasına rağmen kendisini Urfa’ya sevk ettiriyor. Ağır yaralı olarak gösteriyorlar Özyavuz'u. Biz 12 kişi, ifade vermek için 11-12 saat karakolda bekletildik. İfade verdiğimde Mahmut Özyavuz elini kolunu sallayarak gelip ifade verdi. Jandarmayı olay yerinde bekleten ve yönlendiren Özyavuz yanlış bilgiler vererek vatandaşları suç işlemiş gibi yansıtmaya ve olaydan sıyrılmaya çalışıyor. Özyavuz bölgedeki gücüne güvenerek işkenceye sebebiyet vermiştir.

TÜM KURUMLAR ÖZYAVUZ AİLESİNDE

Olayın Özyavuz ailesinin ilçe üzerindeki etkisi ile ilişkili olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: Harran Belediyesi'ni kurulduğundan bugüne kadar Özyavuz ailesi yönetiyor. Tabiri caizse babadan oğula geçiyor. Akrabalarını nüfuzlarını kullanarak kamuya ait bütün kurumlara yerleştirmiş durumdalar. Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, Harran AK Parti İlçe Başkanı Mahmut Özyavuz, Belediye Başkanı'nın yeğeni. Mahmut Özyavuz hukuka aykırı bir şekilde Harran Ziraat Odası Başkanlığı görevini de ilçe başkanlığı göreviyle birlikte yürütmektedir. Mahmut Özyavuz’un bir kardeşi itfaiye şefi, diğer kardeşi ŞUSKİ Müdürü, bir diğer kardeşi İlçe Kamp Şefi, damadı ise Spor İlçe Müdürü. Özyavuz ailesi Harran’da bulunan tüm devlet kurumlarını işgal etmiş durumda"

Öne Çıkanlar