Davos'ta 'geleneksel' özel jet tartışması

Davos'ta 'geleneksel' özel jet tartışması
50'ncisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na bu yıl da özel jet tartışması damgasını vurdu. Teması iklim olan toplantıya özel jetleriyle katılanlar yine gündeme oturdu.

ARTI GERÇEK - İsviçre'nin Davos kasabasında bugün 50’nci kez toplanan Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) önde gelen siyaset, iş dünyası, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan 3 bin civarında kişi katılıyor. Bu yılki zirvede, küresel iklim krizi başta olmak üzere gezegenin geleceğini tehdit eden sorunlar, iş, toplum ve teknolojinin geleceği, adil ekonomiler ve sağlıklı gelecek başlıklarının da yer aldığı konular 400’e yakın oturumda tartışılacak.

Davos'taki toplantının bu yılki teması iklim değişikliği. Dünya Ekonomik Forumu'na bu yıl da özel jet tartışması damgasını vurdu. Dünyanın dört bir yanından gelen isimlerin özel jetleriyle toplantıya katılmaları ironik bir görüntü oluşturdu. Bu yönde tartışmalar geçtiğimiz yıllarda da zirvede konuşulanların neredeyse önüne geçerek gündem olmuştu. Geçen yıl ulaşım için Davos'ta 1500 civarında özel jet kullanıldığı açıklanmıştı.

Dünya Ekonomik Forumu, Davos'ta kullanılan araçların yüzde 88'inin elektrikli veya hibrit olduğunu açıklarken karbon salımını azaltmak için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Türkiye'den Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal Davos'ta yer alacak.

ABD Başkanı Donald Trump, zirvenin açılış konuşmasını yaparken, iklim aktivisti Gretha Thunberg de zirveye katıldı.

Toplantının teması iklim değişikliği olmasına rağmen yine onlarca özel jetin Davos'a iniyor olması uluslararası medyanınn da epeyce tepkisini çekti. Business Insider haberi okurlarına, "Davos iklim değişikliğine odaklandığını söylüyor ama milyarderleri ve dünya liderleri özel jet kullanmaya devam ediyor" başlığı ile duyurdu.

CNN'in sitesinde yer alan bir haberde de, "Davos VIP'leri iklim krizi konusunda endişeli. Hala özel jetler kullanıyor" başlığını kullanarak durumu eleştirdi.

 

 

Öne Çıkanlar