Davutoğlu-Demirtaş diyaloğu Sincan'a kadar gider mi?

Davutoğlu da Akşener gibi bir yandan kendi kitlesine mesaj verip diğer yandan da diyalog kanallarını açmaya çalışıyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine daha 3 yıl var ama ittifak görüşmeleri şimdiden hareketlendi.

Muhalefet bloğunun liderliğine soyunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP’nin 37. Kurultayında 2023 hedefini açıkladı ve 2018’deki Millet İttifakını da aşan büyük bir ittifakın, "Dostlar ittifakının" köşe taşlarının oluşturulması için adımlarını atmaya başladı.

Salı günü Gelecek Partisi’ni ziyaret etmesi de bu kapsamda önemliydi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı ile önce baş başa görüştü ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorular, ittifaklar üzerineydi. Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu, bu görüşmenin bir ittifak görüşmesi değil "hayırlı olsun" görüşmesi olduğunu söylese de parti kurmayları, iki liderin bir araya gelmesinin diyalog zeminin oluşması açısından önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Kılıçdaroğlu’nun attığı adım, millet ittifakının genişletilmesi için atılmış önemli bir adım. Kılıçdaroğlu, olası bir büyük Dostlar İttifakı için her kesimle iletişim kanallarını oluşturmaya çalışıyor. İlişkileri sıcak tutmaya çalışıyor.

Kılıçdaroğlu’nun bundan sonraki durağı DEVA olacak. DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, Covid -19 tedavisinin ardından dinlenmeye çekildi. Babacan’ın babası ve kayınbabasına da Covid tanısı konuldu. Gelecek Partisi’nin yeni açılan Genel Merkezi’ne "hayırlı olsun" ziyareti yapan Kılıçdaroğlu, Babacan’a da bir "geçmiş olsun" ziyareti yapacak. 

Tüm bu diyalog zeminlerinin hizmet ettiği yer ise Dostlar İttfakı. Kılıçdaroğlu’nun, AKP’den kopan parçaları AKP karşıtı bir blokun içinde konsolide etme çabası var. Bu çaba, Kılıçdaroğlu’nun sağ seçmene seslenebilmesi için önemli.

Peki AKP muhalifi sağ partiler buna nasıl bakıyor? 

Ankara’da AKP karşıtı muhalif ittifaklar için konuşulan iki senaryo var. Birincisi Kılıçdaroğlu’nun diyalog kanallarını adım adım ördüğü Dostlar İttifakı.

İkincisi ise CHP dışında bir sağ ittifak.

CHP dışı sağ ittifak senaryosu en fazla İyi Parti’nin işine yarıyor. Geçen seçimde Millet ittifakının bir parçası olan İyi Parti, bu senaryoda oyun kurucu oluyor. Kendince de HDP’nin bagajından kurtuluyor. DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi de CHP’nin imajından kurtuluyor.

Böyle güçlü bir senaryo karşısında Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı ziyaretler ve sürekli vurguladığı Dostlar İttifakı ile aslında "oyun kurucu" benim diyor. Üçüncü bir ittifakın kurulmasının önüne geçmek istiyor.

DAVUTOĞLU – DEMİRTAŞ DİYALOĞU

Tabi bu senaryoların görünen yüzlerinde Kürtler yok.

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden verdiği mesajlar bu açıdan önemli. Demirtaş, hem Akşener’e hem de Davutoğlu’na seslenerek hem bir diyalog kanalı açtı hem de bu senaryolarda biz de artık görünür olmak istiyoruz dedi.

Akşener’in malum yanıtı çok tartışıldı.

Davutoğlu’nun yanıtına gelirse,

Demirtaş’ın "Davutoğlu ile yan yana gelip konuşmamız Türkiye’de özgürlükler için faydalı olacaktır" sözlerine Sözcü Gazetesi üzerinden şu yanıtı verdi:

"Prensip olarak Türkiye’de demokrasiye inanmış, terörle arasına mesafe koymayı başarmış herkesle görüşmeyi bu ülkenin geleceği açısından doğru görürüm. Bu bağlamda geçmişte de sert siyasi mücadelede bulunduğumuz liderler ile de bir araya gelmekten hiç çekinmedim."

Öyle görünüyor ki;

Davutoğlu da Akşener gibi bir yandan kendi kitlesine mesaj verip diğer yandan da diyalog kanallarını açmaya çalışıyor.

Ama Davutoğlu cephesinde bu iş daha zor olacak gibi…

Selahattin Demirtaş bugün Kobane süreci nedeniyle cezaevinde. Yani 7-8 Ekim 2014 tarihinde yaşananlar. Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı sürecinde olanlar ile ilgili…

Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davanın üç yılı aşan duruşmalarının hepsini izledim. Demirtaş, tüm savunmalarında çok yakın Türkiye siyasi tarihini anlattı, durdu. Hemen hepsinde Davutoğlu’nun aldığı kararlardan, yaptıkları görüşmelerden bahsetti. Hatta bir adım daha ileri gitti, eski başbakanın bu davada tanıklık yapmasını istedi.

Hazır diyalog kanalları açılmaya çalışılırken, mesajlar havada uçuşurken, böyle bir şeyin olasılığını konuşmak kuşkusuz çok uçuk olur.

Ama açık olan şu ki;

Önümüzdeki dönem Türkiye siyasetinde ittifakların nasıl olacağını bu bagajlar, geçmiş siyasi tartışmalar ve bunlarla cesaretli karşılaşmalar belirleyecek. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi